pondělí 10. června 2013

Těstoviny s vepřovým masem a sýrovou omáčkou

Tagliatelle s vepřovým masem a sýrovou omáčkou


Maso

  • 500 g vepřové plece
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře


Sýrová omáčka

  • 200 g 12% smetany
  • 50 g sýru s modrou plísní, například Gorgonzola, Niva, Roquefort...


Těstoviny

    • 400 g těstovin, například Fettuccine, Tagliatelle, Rigatoni, Farfalle, Penne...


      Jak na to
       

      - osmahnout cibuli, orestovat maso, osolit a opepřit
      - podlít vodou, dusit doměkka
      - těstoviny uvařit v osolené vodě podle návodu
      - smetanu přivést k varu, vmíchat sýr
      .

      Ideální jako rychle připravený oběd nebo večeře.
      Přípravu časujeme tak, aby byly maso, těstoviny a omáčka dokončené v plus minus stejný čas.


      Orestování cibule a masa

      Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
      Maso pláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.

      V hrnci zahřejeme olej.
      Nasypeme cibuli.
      Po dobu přibližně 6 minut ji na mírném plameni restujeme.
      Promícháváme.

      Zvýšíme teplotu, do hrnce dáme maso.
      Krátce a zprudka ho opečeme ze všech stran do hněda.
      Vepřové nudličky by měly vonět po pečeném masu. 


      Podušení masa

      • Teplotu snížíme.
      • Vmícháme sůl a pepř.
        Za 8 až 10 minut se vydusí voda, kterou maso pustilo.

      • Do hrnce nalijeme teplou vodu nebo vývar.
      • Tolik, aby bylo maso akorát ponořené.
        Zvýšíme teplotu, přivedeme k varu.
        Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.

      • Dusíme okolo 20 minut do měkka.
      • Občas promícháme.
        V případě potřeby, kdy se maso začne přichytávat, ale ještě není měkké podlijeme malým množstvím horké vody nebo vývaru. Celkové množství by nemělo přesáhnout 100 mililitrů.


      Uvaření těstovin

      Zatímco se maso dusí, uvaříme těstoviny.

      • Do většího hrnce nalijeme dostatečné množství vody, osolíme ji a přivedeme k varu.
      • Řídíme se jednoduchým pravidlem, na každých 100 g těstovin jeden litr vody.
        Solí nešetříme, voda na vaření těstoviny by měla chutnat jako ta mořská.

      • Těstoviny vložíme do vroucí vody.
      • Teplotu snížíme, ale jen tak, aby se těstoviny stále vařily.
        Hrnec nezakrýváme, občas promícháme.

      • Čas potřebný k uvaření je uveden na obale, pečlivě ho hlídáme
      • Je fajn vyzkoušet ochutnáním tak jednu až dvě minuty před uplynutím doporučené doby.
        Jestliže jsou těstoviny uvařené takzvaně na skus, tedy al dente, odebereme z hrnce malé množství vody na případné zředění omáčky.
        Těstoviny ihned scedíme, neproplachujeme je!


      Příprava omáčky

      Zároveň s těstovinami připravíme i omáčku.
      Sýr pokrájíme na menší kostičky.

      • Do malého hrnce nalijeme smetanu.
      • Přivedeme ji k varu, vypneme.
        Do horké smetany nasypeme pokrájený sýr, mícháme do rozpuštění.
        Omáčku v případě potřeby naředíme vmícháním několika lžic horké vody, ve které se vařily těstoviny.

      Na talíř nandáme scezené těstoviny a měkké maso.
      Porce zalijeme sýrovou omáčkou. 
      Můžeme servírovat.

      Žádné komentáře:

      Okomentovat