čtvrtek 6. června 2013

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Hrách nutno předem namočit!


  • 400 g nepředvařeného hrachu
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 50 g sádla (2 polévkové lžíce)
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 čajová lžička pepře


Jak na to
 

- předem namočený hrách 20 - 25 minut vařit
- na sádle osmahnout cibulku, nasypat mouku, připravit jíšku, zalít vodou
- přilít hrách i s vodou, ve které se vařil, přidat sůl, pepř, majoránku, 20 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, odstavit, rozmixovat, dochutit, přidat majoránku
.

Výborná luštěninová polévka vhodná k obědu, svačině i večeři. Často je také součástí štědrovečerní večeře, kde nahrazuje tradiční polévku rybí.


Namočení a uvaření hrachu

Hrách v hrnci zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina okolo 4 centimetrů nad ním.
Několik hodin ho necháme máčet, ideálně přes noc.
Pozor na teplo, hlavně v létě necháme bobtnat v chladu, abychom předešli zkvašení.

Do nabobtnalého hrachu podle potřeby přilijeme vodu.
Celkem by hladina měla dosahovat tak 2 centimetry nad hrách.
Přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, stáhneme teplotu.
Na mírném plameni 25 minut povaříme.
A mezitím si připravíme jíšku.
Část hrachu můžeme odebrat, dovařit ho zvlášť a použít do talířů při servírování.


Cibulová jíška

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme nakrájenou cibuli.
Na mírném plameni ji občas promícháme, za zhruba 5 minut zesklovatí.
Místo sádla můžeme použít 2 až 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje.

Přisypeme mouku, teplotu nezvyšujeme.
Promícháváme.
Za 3 až 4 minuty se kraje cibulky začnou lehce zabarvovat do růžova.
Jíška bude hotová.


Uvaření

  • K jíšce přilijeme jeden litr vlažné nebo studené vody.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu.
    Přidáme hrách i s vodou, ve které se vařil.
    Osolíme, opepříme.
    Vmícháme polévkovou lžíci v dlani rozemnuté majoránky.

  • Zakryjeme poklicí, ale necháme malou škvíru pro unikání páry.
  • Na mírném plameni za občasného promíchání vaříme 20 minut do měkka.
    Vypneme.
    Hrách by měl být úplně měkký, rozpadlý a mouka provařená.

  • Utřeme nebo prolisujeme tři až čtyři oloupané stroužky česneku.
  • Vmícháme je do polévky.
    Polévku rozmixujeme.

  • Na závěr dochutíme v dlani rozemnutou majoránkou, podle potřeby přisolíme nebo připepříme.
  • Pokud jsme uvařili malou část hrachu zvlášť, přidáme ho do hrnce teď nebo pak do jednotlivých porcí na talíři.

Hrachovku často servírujeme s osmaženými kostkami chleba nebo pečiva. Vhodně ji také doplní na kolečka nakrájený párek nebo kousky uzeného masa.


TIP!  Hrachovku můžeme připravit na slanině. Nakrájíme ji na kostičky a necháme osmahnout společně s cibulkou.

TIP!  Polévka se dá připravit i z hrachu mraženého nebo předvařeného, pak odpadá namáčení.

Žádné komentáře:

Okomentovat