pátek 10. května 2013

Tvarohové strouhané řezy

Tvarohové strouhané řezy


Rozpis surovin je na hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 40 g kakaa (3 - 4  polévkové lžíce)
  • 7 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 6 - 8 polévkových lžic mléka
  • 2 žloutky


Tvarohová náplň

  • 750 g tvarohu (3x kostka po 250 g)
  • 200 - 250 g cukru krupice
  • 5 bílků
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • nastrouhaná kůra z citronu 
  • špetka soli


Jak na to
 

- z uvedených surovin zpracovat těsto, na 30 minut odložit jednu půlku do mrazáku, druhou do lednice
- rozmíchat tvaroh s cukrem, žloutky, rumem a citronovou kůrou
- nahrubo nastrouhat těsto z mrazáku, odložit do lednice
- druhou část těsta rozválet na plech
- ušlehat tuhý sníh z bílků, vmíchat do tvarohu, natřít na těsto
- posypat nastrouhaným těstem
- péct cca 30 minut na 180 °C 
.

Tradiční a celkem rychle připravené řezy.


Příprava

Máslo vyndáme z lednice včas, aby povolilo!
Čistou mísu vytřeme rozpůleným citronem.
Ze dvou vajec opatrně oddělíme bílky od žloutků.
Bílky dáme do mísy vytřené citronem.
V bílcích nesmí být ani kousek žloutku!
Žloutky dáme do těsta, mísu s bílky zatím odložíme, později je použijeme na sníh do náplně.


Těsto

  • Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji s práškem do pečiva a kakaem.
  • Do mísy k mouce přidáme změklé máslo, žloutky a studené mléko.

  • Rukou rychle zpracujeme v kompaktní těsto.
  • I když se ze začátku bude zdát, že se to nemůže podařit, chce to trpělivost, během chvilky se vše krásně spojí. Množství mléka upravíme, každá mouka totiž saje jinak. Zpočátku dáme 6 polévkových lžic, rukou začneme rychle zpracovávat suroviny, podle potřeby přidáme 1 až 2 lžíce.
    Cukr do těsta nedáváme!

  • Těsto rozdělíme na poloviny, zabalíme je do fólie.
  • Jednu půlku těsta dáme na 20 až 30 minut do mrazáku.
    Druhou půlku na stejnou dobu do lednice.


Tvarohová náplň
  
Zhruba po patnácti minutách od odložení těsta do mrazáku začneme připravovat náplň.

Opět pečlivě oddělíme bílky a žloutky.
Bílky přidáme ke dvěma odloženým z přípravy těsta.
V míse smícháme:
  • tvaroh, cukr, vanilkový cukr, žloutky, rum a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu.
  • Z citronu strouháme pouze žlutou část, bílá část kůry je hořká!
    Množství cukru do náplně upravíme podle chuti. V těstě žádný není, proto pokud dáváme přednost sladšímu výsledku, dáme 250 gramů. V opačném případě postačí 200 gramů. 

K bílkům v míse nasypeme čtvrt kávové lžičky soli.
Ušleháme sníh.
Začínáme na nejnižších otáčkách, rychlost postupně zvyšujeme.
Za 8 až 10 minut budeme mít hotový pevný sníh.
Vmícháme ho do tvarohové náplně.
Jak správně připravit sníh je popsáno tady.


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Ihned
 po vmíchání sněhu do tvarohu jdeme strouhat a rozválet těsto, aby se řezy začaly péct co nejdříve.
Čím je prodleva od ušlehání sněhu do začátku pečení delší, tím více času mají našlehané vzduchové bubliny na únik a sníh řídne.
Ideální kroky postupu viz TIP!

  • Vyndáme obě těsta.
  • Těsto z mrazáku nastrouháme na hrubším struhadle, odložíme ho do lednice.
    Pracujeme rychle, je fajn mít při strouhání těsto, které držíme v ruce zabalené v alobalu, aby se od teplých rukou moc nezahřálo.
    Ze stejného důvodu je dobře, když při strouhání střídáme strany.

  • Těsto z lednice přímo na plechu rozválíme. 
  • Plech není potřeba vymazávat!
    Pokud nemáme malý váleček, pomůžeme si třeba sklenicí ve tvaru válce. Nebo těsto na plech pomocí prstů po částech namačkáme.

  • Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň.
  • Na náplň nasypeme nastrouhané těsto.


Upečení

Dáme do rozehřáté trouby péct.

  • Za přibližně 30 minut bude hotovo.
  • Troubu vypneme, ale neotvíráme ji.
  • Řezy ještě zhruba 5 minut necháme dojít.

Tvarohové strouhané řezy krájíme po vychladnutí.








TIP!  Spodní část můžeme místo rozválení také nastrouhat. V tom případě dáme do mrazáku celé těsto.
Ztuhlé těsto nastrouháme, na plech nasypeme půlku, lžící nebo cukrářským sáčkem nandáme náplň a posypeme zbytkem nastrouhaného těsta.

TIP!  Pro barevný efekt můžeme půlku těsta zpracovat bez kakaa.

TIP!  Abychom nenechali tvarohovou náplň po vmíchání sněhu dlouho stát, nejdříve rozválíme těsto na plech a nastrouháme zmrazenou část těsta a pak teprve zpracujeme náplň.
Ovšem nejideálnější je postupovat takto:
  1. Nastrouhat zmrzlou část těsta, odložit ji do lednice.
  2. Smíchat ingredience na náplň, do robota dát šlehat bílky.
  3. Rozválet těsto na plech.
  4. Hotový sníh vmíchat do tvarohové náplně, rozetřít ji na těsto na plechu.
  5. Posypat strouhaným těstem, dát péct.

TIP!  Pro milovníky tvarohu doporučuji něco podobného: Tříbarevný tvarohový koláč.


Přejít na seznam receptů

14 komentářů:

  1. Nejlepšííííí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Opravdu doporučuji!!!!!
    Šárka V. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, tak to mám radost, že jsou u tebe na 1. místě :-)

      Vymazat
  2. To dle je nejlepší buchta. tu vždycky pekla moje babička :) Mňamka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak babičky vždycky věděly, co je dobrý :). Moc neexperimentovaly, vařily a pekly to, co bylo prověřený.

      Vymazat
  3. no teda nic moc opravdu, horke, tvaroh bilkama nabobtnal a vypekl bublinky. Hnede testo bylo horke navzdory tomu, ze jsem pridala cukr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a komentář! Tak ono je vpořádku, že jsou různé chutě. Tyto řezy mají svoji přednost právě v tom, že nejsou moc sladké.
      Sníh z bílků má tvarohovou náplň odlehčit. Pokud se nadělaly bublinky, tipuji, že nebyl sníh s tvarohem dobře smíchaný.
      Pokud dáte řezům ještě jednu šanci, zkuste snížit množství kakaa a přisladit spíš tvarohovou náplň. Do těsta v tomto receptu cukr opravdu nepatří. Dotuha ušlehaný sníh zlehka, ale dobře smíchejte s tvarohem.
      A ještě jednou děkuji za popsání zkušeností.

      Vymazat
    2. Jsou super,krásné popsány postup,a po upečení je křehký.

      Vymazat
    3. Lenko,
      děkuji za milý komentář a vyzkoušení! Mám radost, že se povedlo a chutnalo.

      Vymazat
  4. Babi je dělala a říkala jim, ale "míša řezy". Marně jsem tenhle recept hledala, až jsem ho našla tady, úplně perfektní! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že tyto řezy jsou jako ty od babičky. Ale Míša řezy se připravují podle jiného receptu:
      http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2012/05/misa-dort-rezy.html
      Tak zkuste upéct jedny i druhé a uvidíte, které jsou ty pravé :)

      Vymazat
  5. Tak tento strouhany kolac mam taky moc rada,ale strouham i ten spodek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář! Tento moučník patří k velice vděčným. Strouhání spodku ušetří čas, také někdy strouhám vše. Tato možnost je zmíněna v TIP.

      Vymazat
  6. Tyto řezy se dají pokapat kakaovou polevou.

    OdpovědětVymazat