čtvrtek 16. května 2013

Tvarohové řezy s čepicí

Tvarohové řezy se sněhovou čepicí 


Rozpis na hluboký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Těsto

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky 
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva (3 g)
  • 1 polévková lžíce kakaa nebo kávy nebo mletých ořechů... nemusí být


Tvarohová náplň

  • 750 g tvarohu (3 kostky)
  • 500 ml mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vanilkové pudinky


Sníh

  • 5 bílků
  • 5 polévkových lžic cukru krupice
  • špetka soli
  • rozpůlený citron na vymazání mísy


Jak na to
 

- ze 2 vajec oddělit bílky od žloutků, bílky dát stranou
- zpracovat těsto, rozprostřít ho na plech
- ze 3 vajec oddělit bílky od žloutků, bílky přidat k odloženým z těsta
- smíchat suroviny na náplň, rozetřít na těsto
- péct na 180 °C, po 20 minutách začít šlehat sníh z 5 bílků a 5 polévkových lžic cukru
- plech vyndat z trouby na koláč natřít sníh, dát zpět do trouby, ještě péct cca 10 minut dozlatova
.

Příprava

Máslo vyndáme včas z lednice, aby nebylo tuhé.
Čistou mísu, ve které budeme šlehat sníh vytřeme rozpůleným citronem. 
Ze dvou vajec pečlivě oddělíme bílky od žloutků.
Bílky dáme do mísy vytřené citronem.
Žloutky použijeme do těsta.
Pro úspěšné ušlehání sněhu nesmí být v bílcích ani kousek žloutku.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Těsto

Přímo na nevymazaném plechu smícháme prosetou mouku, prášek do pečiva a cukr.
Přidáme změklé máslo a žloutky.
Směs rukou zpracujeme do kompaktního těsta.
Dá to chvilku práce, ale za pár minut se to povede.

Těsto prsty rozprostřeme na plech.
Na závěr ho uhladíme malým válečkem nebo hladkou sklenici ve tvaru válce.
Pokud jde těsto na plech špatně roztáhnout, dáváme ho na něj po menších částech.
Prsty si můžeme velice jemně namočit do studené vody. 


Náplň a zapečení

Ze tří vajec pečlivě oddělíme bílky a žloutky.
Bílky přidáme k bílkům v míse, zatím je odložíme.

Ve větší míse mixérem nebo vařečkou dobře smícháme:
  • půl litru mléka
  • rum
  • cukr
  • pudinkový prášek
  • vanilkový extrakt
  • žloutky
  • tvarohy

Náplň nalijeme na neupečené těsto.
Dáme ihned do rozehřáté trouby péct.


Ušlehání sněhu

Po 18 až 20 minutách pečení začneme připravovat sníh na čepici.
Jinak vše o šlehání sněhu je sepsáno tady.

  • K odloženým bílkům nasypeme na špičku nože soli.
  • Začneme šlehat na nejnižší otáčky.

  • Po 2 minutách frekvenci zvýšíme.
  • Po dalších 5 minutách budeme mít sníh skoro hotový.
    Bude tuhý, ale špičky se budou po vytažení metliček ještě lehounce ohýbat.


  • Otáčky snížíme a po lžících zašleháme cukr.
  • Ještě zhruba 2 minuty šleháme do tuha.
    Výsledkem bude pevný sníh, který krásně drží tvar.

EDIT: Na základě komentáře ze dne 1. 12. 2013 potvrzuji, že do náplně patří opravdu půl litru mléka. Smícháním všech ingrediencí vznikne hodně tekutá směs, která díky pudinkům a žloutkům během pečení ztuhne.


Dopečení

Po 30 minutách vyndáme plech z trouby.
Rychle na povrch rozetřeme sníh.
Ihned vrátíme zpět do trouby.
Povrch sněhu můžeme lehce zvlnit třeba zubatou špachtlí nebo vidličkou.
Docílíme tím zajímavé barevné kombinace upečeného moučníku.
Po 8 až 10 minutách se sníh zbarví dozlatova, je hotovo.

Řezy krájíme po vychladnutí.






TIP!  Pro různé příchutě těsta můžeme k mouce vmíchat lžíci kakaa nebo mleté kávy nebo kokosu nebo mletých jader ořechů...
Na fotkách je těsto s přidáním klasické mleté zrnkové kávy.

TIP!  Pro zvýraznění barvy můžeme do náplně přidat špetku šafránu nebo kurkumy.

TIP!  Pokud nám z nějakého předchozího vaření nebo pečení zbyly bílky, klidně jeden až dva na přípravu sněhu přidáme. Tedy pouze pokud máme rádi sníh z bílků!
Nebo naopak, můžeme připravit tenčí vrstvu sněhu pouze ze tří bílků.

TIP!  Na tvarohovou náplň můžeme dát kompotované nebo čerstvé ovoce. Například borůvky, broskve, jahody...


Přejít na seznam receptů

17 komentářů:

  1. Řezy vypadají nádherně a chutně. Pochvalu si zaslouží i moc pěkná fotka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Chutné jsou moc a velice efektní. A příprava nezabere tolik času, jak by se mohlo na první pohled zdát.

      Vymazat
  2. Mam amaterksky dotaz. Co myslite tou kavou? Mletou, rozpustnou, zrkovou nebo uz uvarenou? (S kavou jsem jeste nevaril ani nepekl)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káva je myšlena klasická zrnková mletá, neuvařená. Do mouky se vmíchá suchá sypká mletá káva.

      Vymazat
  3. Dělala jsem podle receptu, ale jsem velmi zklamaná, na 3 tvarohy 1/2 l mléka? Taková blbost, nejdříve smíchat mléko, rum, extrakt,pudink, cukr, žloutky a pak tam dát tvaroh - co z toho vzniklo? Polívka a ne že pak to rozetřu na těsto. Zřejmě se to mělo udělat v opačném pořadí, pak by to fungovalo,tvaroh a pak přidat mléka podle potřeby. Pěkný fotky to se musí nechat, ty opravdu lákají řezy upéci, ale výsledek je tedy hrozný. Chyba, že jsem postupovala podle receptu, mohla jsem si ušetřit suroviny a zklamání. Určitě nedoporučuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je mně velice líto, že jste byla zklamaná. Možná, že jste použila tvaroh z vaničky? Nevím, nedokážu takhle na dálku přijít na to, v čem mohla být chyba.

      Vymazat
  4. Milý anonym...ako vidno na foto, tak aj pani vznikla náplň velice podobná polievke-nič ale nenasvedčuje tomu, že by bol koláčik hrozný! Ja ho robievam už dlhé roky, tiež mi plnka VŽDY výjde ako polievka(keď som recept dostala prvý krát pred rokmi do ruky, som si hovorila-veď z tohto nemôže vzniknúť koláč?!), ale pri pečení sa to pekne spojí a vznikne super koláčik!!! Palec hore pani Nejedlá, krásne fotky, super koláčik-vydaril sa na jednotku!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu blogu a milý komentář. Jsem ráda, za popsání zkušeností s prověřeným receptem.

      Vymazat
  5. Dobrý den,
    prosím, to těsto je předpečené, než se na něj naleje ta tvarohová náplň? V popisu to není napsáno, ale na fotografii to vypadá předpečeno. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      těsto předpečené není.
      Rozprostřít na plech, uhladit, rozetřít náplň a pak teprve do trouby.
      Děkuji za návštěvu blogu. Byla jsem teď pár dní bez připojení, tak se omlouvám za pozdní odpověď.

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    vyzkoušela jsem také tento recept, na fotografii moc krásný, souhlasím, že je moc chutný.
    Jen se chci zeptat, proč mi upečený sníh spadl, při pečení byl v troubě taky tak krásný, vysoký jako na Vaší fotce, ale jak postupně chládl, tak "čepice" klesla. Prosím, kde jsem udělala chybu?
    Jinak Vaše recepty jsou super....... už jsem je pečlivě prostudovala všechny a spoustu už i vyzkoušela...... vždy velmi dobré a chutné a skvěle popsané postupy! Děkuji..... a určitě pokračujte pro nás všechny, které to zajímá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      děkuji za návštěvu blogu a milý komentář. Moc mě potěšil!
      Příčin spadlého sněhu může být víc. Mohl být málo vyšlehaný = málo pevný.
      Mohl být ušlehaný moc ryche - čím pomaleji a déle se šlehá, tím je pevnější (tvoří se menší vzduchové bublinky, při rychlém prošlehání je sníh hotový sice dříve, ale utvoří se větší bublinky, které rychleji vyprchají).
      Cukr se musí zašlehat po malých částech.
      Čím dřív po nanesení sněhu putuje koláč zpět do trouby, tím lépe.
      Nebo by mu možná prospělo ještě pár minut v troubě. Každá peče trochu jinak a 2 minuty pečení navíc mohou udělat divy.
      Až ho budete péct příště, zkuste ho nechat "dojít" pár minut v lehce pootevřené vypnuté troubě.
      Určitě se podaří. Budu ráda, když napíšete, jak se povedl. Díky!
      Hana


      Vymazat
  7. Dobry den, nadherny kolacik a suhlasim, ze aj foto !
    Akurat sa na nan chystam. Ale mam otazku- aka je velkost plechu, na akom ste ho piekla? Mne by uplne stacila polovicna verzia.
    Dakujem za odpoved !
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
  8. Pardon, uz som to nasla :)

    Dakujem :)

    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Zuzko,
      dřív než jsem se sem dostala, tak jste informaci objevila. Tak doufám, že se koláč povedl a chutnal :)
      Přemýšlím, jestli ten řádek o rozměrech více nezvýraznit nebo neumístit jinam.
      Zkusím něco vymyslet.
      Vždycky mě rozčilovalo, když tuhle zásadní věc recept neuváděl, proto dávám informace o použité formě/plechu hned na začátek před rozpis surovin.
      Třeba mě něco napadne :)
      Mějte se fajn!
      Hana

      Vymazat
  9. Super recept, všichni byli z dezertu vyřízení. Za mě dávám jedničku s hvězdičkou :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Martino, díky za milý komentář, mám radost, že se povedlo a chutnalo! :)
    Hana

    OdpovědětVymazat