čtvrtek 16. května 2013

Marinované kuřecí - inspirace indická

Marinované kuřecí maso - inspirace indická


  • 800 g kuřecího masa
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
  • 1 menší cibule (cca 60 g)
  • 3 stroužky česneku

Marináda
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička kurkumy (3 g)
  • 1 čajová lžička koření Garam masala (3 g)
  • 1 čajová lžička cukru (7 g)
  • špetka chilli (nemusí být)
  • kousek závoru (cca 30 g)
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • šťáva z půlky limetky
  • 150 g bílého jogurtu 

Jak na to
 

- maso nakrájet na nudličky, promíchat se solí a pepřem
- z uvedených ingrediencí připravit marinádu, smíchat s masem, nechat odležet
- na oleji lehce osmahnout cibuli, přidat česnek a marinované maso
- 30 minut dusit zakryté na mírném plameni, 5 minut bez zakrytí - zredukovat šťávu
.

Kuřecí prsní nebo stehenní nakrájíme na nudličky, osolíme lžičkou soli, opepříme a promícháme.
Připravíme marinádu.
V míse smícháme nejdříve sůl, cukr, kurkumu, směs Garam masala a podle chuti špetku chilli. Přidáme nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku, šťávu z limetky a jogurt.
Vše dobře promícháme, přidáme nakrájené maso a opět promícháme.


Mísu zakryjeme víkem nebo alobalem, dáme do chladna marinovat. Alespoň na 2 hodiny, ale klidně i do druhého dne. Po dobu marinování minimálně 2x promícháme.
Tak 20 minut před přípravou necháme stát v pokojové teplotě.

Oloupanou cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, nasypeme cibuli. Na mírném ohni okolo 5 minut restujeme, promícháváme.
Přidáme plátky česneku, dáme mu minutu na rozvonění.
Přimícháme masovou směs, přivedeme k varu.
Zakryjeme poklicí, teplotu stáhneme na minimum.
Za občasného promíchání 30 minut dusíme.
Na závěr odkryjeme poklici, teplotu lehce zvýšíme a kolem 5 minut do zredukování šťávy povaříme.

Podáváme s rýží nebo bramborem, vhodné je také směs naplnit do pšeničných i jiných placek. Můžeme posypat lístky čerstvého koriandru.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat