středa 1. května 2013

Kuře po kavkazsku

Kuře po kavkazsku


  • 1000 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky nebo vykostěné kuře)
  • 400 g  30% smetany (2 kelímky)
  • 200 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 60 g mletých jader vlašských ořechů (z 12 větších kusů)
  • 50 g másla
  • 20 - 30 ml citronové šťávy
  • 10 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • sůl, pepř 


Jak na to
 

- na másle zesklovatět cibuli, lehce osmahnout proužky masa
- osolit, opepřit, zalít 200 ml vývaru
- po vyvaření vody přidat kari koření, rajčatový protlak, krátce orestovat
- vmíchat smetanu, mletá jádra ořechů a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
.

Kuře po kavkazsku patří v naší rodině už několik desetiletí do top ten nejoblíbenějších jídel. Před 35 lety jsme ho ochutnali poprvé a od té doby je to u nás stálice.
Mileno a Jarko, díky za recept!


Maso

Máme několik možností, jaké kuřecí maso vybrat. 

  • Koupíme kuřecí prsní nebo stehenní řízky.
  • Pokud použijeme stehenní, dosáhneme větší šťavnatosti, maso z prsou zase bude vypadat na talíři lépe.
    Proto je fajn vařit z prsních i stehenních dohromady, klidně v poměru jedna ku jedné.

  • Nejideálnější, ale také pracnější, je použít celé kuře.
  • Kuře vykostíme. 
    Zbytky po vykostění, tedy různé odřezky, křídla a skelet, povaříme několik desítek minut na mírném plameni v osolené vodě, do které přidáme bobkový list, šest kuliček pepře a tři nového koření.
    Za pár desítek minut budeme mít uvařený vývar, se kterým maso při vaření podlijeme.

Příprava

Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na proužky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Jádra vlašských ořechů nameleme nebo nastrouháme.

V případě, že vývar připravovat nebudeme, svaříme ve 200 mililitrech vody půl kostky kuřecího bujónu.
Anebo budeme podlévat jen vodou.


Orestování cibule a masa

V hrnci rozehřejeme máslo.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme, cibule zesklovatí.

Zvýšíme teplotu.
Po částech přidáváme maso, ze všech stran ho orestujeme.
Pokud bychom přidali všechno maso najednou, začalo by se dusit ve vlastní šťávě a ne opékat.


Uvaření a dokončení

  • K masu vmícháme jednu čajovou lžičku soli a jednu čajovou lžičku pepře.
  • Zalijeme ho 200 mililitry horkého vývaru nebo vody.
    Přivedeme k varu.

  • Snížíme teplotu.
  • Nezakrýváme, občas promícháme.
    Po 15 až 20 minutách se voda vyvaří a maso se začne přichytávat.

  • K měkkému masu přidáme kari koření a rajčatový protlak.
  • Jednu až dvě minuty restujeme.
    Na závěr vmícháme smetanu, šťávu z půlky citronu a mleté ořechy.
    Okolo 3 minut na mírném plameni povaříme.
    Podle chuti přisolíme nebo přikyselíme.

Kuře po kavkazsku podáváme s bramborem vařeným nebo opečeným, hranolky, rýží, těstovinami nebo pečivem, pšeničnými nebo kukuřičnými plackami...


4 komentáře:

  1. Výborný pikantní recept. Právě jsem dovařila. Jako přílohu jsem zvolila Basmati rýži vařenou s tymiánem. Budu vařit i v budoucnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Jsem ráda, že osvědčený recept nezklamal a že chutnalo :).

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc jsme si celá rodina pochutnali na Vašem receptu. Máte nádherně udělané webové stránky, krásné fotografie:-)) Jarka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jarko,
      moc děkuji za milý komentář. Těší mě, že vám náš oblíbený recept také zachutnal :). Mám velkou radost, že se vám blog líbí! Děkuji!
      Hana

      Vymazat