středa 1. května 2013

Kuře po kavkazsku

Kuře po kavkazsku


  • 1000 g kuřecího masa (prsní a stehenní nebo vykostěné kuře)
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 g másla
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 10 g kari koření (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 60 g mletých jader vlašských ořechů (z 12 větších kusů)
  • 400 g  30% smetany (2 kelímky)
  • 20 - 30 ml citronové šťávy (z 1/2 citronu)
  • sůl, pepř 


Jak na to
 

- na másle zesklovatět cibuli, lehce osmahnout proužky masa
- osolit, opepřit, zalít 200 ml vývaru
- po vyvaření vody přidat kari koření, rajčatový protlak, krátce orestovat
- vmíchat smetanu, mletá jádra ořechů a šťávu z citronu
- přivést k varu, vypnout
.

Tahle úprava kuřecího patří v naší rodině už několik desetiletí k top ten. Někdy před 35 lety jsme ji ochutnali poprvé a od té doby je to u nás jedno z nejoblíbenějších jídel.
Proč zrovna po kavkazsku, a kde k němu tenkrát přišli, už nevíme. Každopádně, Mileno a Jarko, díky za recept!


Na přípravu je nejideálnější použít maso z celého kuřete, zbytky po vykostění dáme vařit na vývar, se kterým maso podlijeme.
Ale pokud spěcháme nebo vykostění kuřete nepatří k našim oblíbeným činnostem, klidně koupíme prsní a stehenní řízky.
Hodí se použít oba druhy, pokrm bude šťavnatější.
Na podlití si v tomto případě svaříme ve 200 mililitrech vody půl kostky kuřecího bujónu.
Nebo budeme podlévat vodou.
Cibuli nakrájíme na kostičky, maso na proužky, jádra ořechů nameleme nebo nastrouháme.


V hrnci rozehřejeme máslo, nasypeme cibuli, 6 - 8 minut promícháváme na mírném plameni do zesklovatění.
Teplotu zvýšíme, po částech přidáváme maso, zlehka orestujeme.
Vmícháme 1 čajovou lžičkou soli a 1 čajovou lžičku pepře, zalijeme 200 mililitry horkého vývaru. Nezakrýváme, snížíme teplotu.
Podusíme do vyvaření vody, občas promícháme. Po 15 - 20 minutách se maso začne přichytávat. Vmícháme kari koření a rajčatový protlak, 2 - 3 minuty restujeme.
Přidáme smetanu a mleté ořechy, ochutíme citronovou šťávou.
Přivedeme k varu, ale hned vypneme, dále už nevaříme.
Podle chuti přisolíme, přikyselíme.

Podáváme s bramborem, hranolky, rýží, těstovinami, bagetou ...




Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Výborný pikantní recept. Právě jsem dovařila. Jako přílohu jsem zvolila Basmati rýži vařenou s tymiánem. Budu vařit i v budoucnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! Jsem ráda, že osvědčený recept nezklamal a že chutnalo :).

      Vymazat
  2. Dobrý den, moc jsme si celá rodina pochutnali na Vašem receptu. Máte nádherně udělané webové stránky, krásné fotografie:-)) Jarka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jarko,
      moc děkuji za milý komentář. Těší mě, že vám náš oblíbený recept také zachutnal :). Mám velkou radost, že se vám blog líbí! Děkuji!
      Hana

      Vymazat