středa 15. května 2013

Fazolová polévka

Fazolová polévka s klobásou

Fazole nutno před vařením namočit!


  • 350 g fazolí
  • 1 menší mrkev (60 g)
  • kousek celeru (40 g)
  • 1 střední cibule (80 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g sádla (1 a půl polévkové lžíce)
  • 80 g  polohrubé mouky (4 polévkové lžíce)
  • 2 čajové lžičky sladké papriky (5 g)
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 bobkový list
  • 2000 ml vývaru
  • klobása


Jak na to
 

- na sádle orestovat cibuli a mrkev s celerem
- nasypat mouku, osmahnout jíšku, vmíchat papriku, zalít vývarem
- přidat zcezené fazole, bobkový list, osolit, opepřit, vařit doměkka
- na závěr přidat utřený česnek a opečenou klobásu
.


Nejlépe den před plánovanou přípravou polévky namočíme fazole. Propláchneme je, nalijeme dostatečné množství studené vody.
Hladina by měla být 3 - 4 centimetry nad fazolemi.

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, očištěné mrkev a celer na proužky nebo kostičky.
V hrnci rozpustíme sádlo, nasypeme cibuli, na mírném plameni necháme po dobu 2 minut zesklovatět.
Přidáme mrkev a celer, přibližně 5 minut restujeme.
Nezapomeneme občas promíchat.



Přisypeme mouku, mícháme, za přibližně 4 minuty bude hotová jíška.
Vmícháme papriku a hned zalijeme studeným nebo vlažným vývarem. Zvýšíme teplotu, neustále mícháme, aby se nenadělaly žmolky.
Pokud nemáme vývar k dispozici, nahradíme ho povařením 2 bujonových kostek ve 2000 ml vody.
Nebo použijeme vodu, ve které se máčely fazole a doplníme vodou na uvedené množství.
Fazole zcedíme, přidáme do hrnce.
Osolíme, opepříme, přihodíme bobkový list. Jakmile se polévka začne vařit, teplotu snížíme, hrnec zakryjeme poklicí.
Několikrát během vaření promícháme.
Za zhruba 35 minut by měly být fazole měkké, ochutnáme, v případě potřeby pár minut přidáme.
Na závěr vmícháme 2 utřené stroužky česneku.

Než se polévka uvaří, připravíme klobásu.
Nakrájíme na kolečka a na suché pánvi opečeme.
Buď ji přidáme do hrnce k polévce nebo dáváme do jednotlivých talířů až při servírování.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat