středa 15. května 2013

Fazolová polévka

Fazolová polévka s klobásou

Fazole nutno před vařením namočit! 


  • 350 g fazolí
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 80 g  polohrubé mouky (4 polévkové lžíce)
  • 60 g mrkve (1 menší)
  • 40 g celeru
  • 40 g sádla (1 a půl polévkové lžíce)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky sladké papriky 
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř
  • klobása
  • 2000 ml vývaru

Jak na to
 

- na sádle orestovat cibuli a mrkev s celerem
- nasypat mouku, osmahnout jíšku, vmíchat papriku, zalít vývarem
- přidat scezené fazole, bobkový list, osolit, opepřit, vařit doměkka
- na závěr přidat utřený česnek a opečenou klobásu
.

Namočení fazolí

Den před plánovanou přípravou polévky namočíme fazole.
Fazole propláchneme.
V hrnci je zalijeme dostatečným množstvím studené vody.
Hladina by měla být 3 až 4 centimetry nad fazolemi.
Přes noc je necháme v chladu nabobtnat a změknout.


Orestování zeleniny

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky
Mrkev a celer očistíme.
Nakrájíme je na proužky nebo kostičky.

V hrnci rozpustíme sádlo.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 3 až 4 minuty promícháváme.

K cibuli přidáme mrkev a celer.
Ještě přibližně 5 minut restujeme.
Občas promícháme.


Jíška

Zeleninu v hrnci zasypeme moukou.
Mícháme.
Za přibližně 3 minuty bude hotová jíška.

Vmícháme papriku a hned přilijeme studený nebo vlažný vývar.
Zvýšíme teplotu.
Neustále mícháme, aby se z jíšky nenadělaly hrudky.
Pokud nemáme vývar, nahradíme ho povařením 1 až 2 bujónových kostek ve 2000 ml vody.
Nebo použijeme vodu, ve které se máčely fazole a doplníme ji na 2 litry vodou.
Nebo použijeme jen vodu.
 

Uvaření a dokončení

  • Fazole scedíme, přidáme je do hrnce.
  • Vmícháme po čajové lžičce soli a pepře, přihodíme bobkový list.

  • Jakmile se polévka začne vařit, teplotu snížíme.
  • Hrnec zakryjeme poklicí.
    Několikrát během vaření promícháme.
    Za zhruba 35 minut by měly být fazole měkké.
    Ochutnáme, v případě potřeby pár minut přidáme.
    Na závěr vmícháme dva utřené nebo prolisované stroužky česneku.

  • Než se polévka uvaří, připravíme klobásu.
  • Nakrájíme ji na kolečka a na suché pánvi je z obou stran opečeme.
    Opečenou klobásu přidáme do hrnce k polévce nebo ji dáme do jednotlivých talířů při servírování.




Žádné komentáře:

Okomentovat