čtvrtek 2. května 2013

Adobo

Adobo - filipínská úprava vepřového masa


  • 1000 g vepřové plece
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml sójové omáčky
  • 25 g třtinového cukru
  • 12 větších stroužků česneku
  • 3 ks bobkového listu
  • sůl, pepř


Jak na to
 

- na olivovém oleji nechat rozvonět 4 prolisované stroužky česneku
- zprudka opéct maso
- zasypat cukrem, nechat zkaramelizovat, přidat zbytek česneku
- nalít ocet smíchaný se sójovou omáčkou, po minutě osolit a opepřit, přidat bobkový list
- zalít horkou vodou, cca 3 hodiny zakryté dusit
.

Adobo je filipínské tradiční národní jídlo. Má mnoho variant, může se připravit z masa kuřecího, hovězího, kachního, ale i z ryb nebo mořských plodů.
Ocet se nejčastěji používá kokosový, rýžový nebo třtinový, ale může být i jablečný, který se u nás sežene bez problémů.
Adobo můžeme připravit i jako hlavní chod podávaný třeba s rýží. Pak ale maso nedusíme do úplného rozpadnutí. Dobu zkrátíme, vepřovým kostkám bude stačit zhruba 40 minut. 


Příprava

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 2,5 až 3 centimetry velké.
Oloupeme stroužky česneku.
Čtyři stroužky prolisujeme, čtyři stroužky pokrájíme na plátky a šest stroužků na půlky.
Smícháme jablečný ocet se sójovou omáčkou.


Orestování

V hrnci rozehřejeme olivový olej.
Vmícháme do něho prolisovaný česnek.
Teplotu zvýšíme na maximum.
Kostky masa krátce opečeme ze všech stran do hněda.
Promícháváme.
Maso pustí vodu, ta se po 8 až 10 minutách vydusí.

Snížíme teplotu, maso zasypeme cukrem.
Minutu až dvě mícháme, cukr lehce zkaramelizuje.


Dušení

  • Do hrnce k masu přidáme pokrájený česnek.
  • Zalijeme směsí octa a sójové omáčky, za 1 až 2 minuty se ocet odpaří.
    Vmícháme jednu čajovou lžičku mletého pepře a soli.
    Přihodíme bobkové listy.

  • Zalijeme přibližně 400 mililitry horké vody.
  • Mělo by jí být tolik, aby maso nebylo zcela ponořené.
    Teplotu snížíme na minimum.
    Hrnec zakryjeme poklicí.
    Maso velice zvolna dusíme okolo 3 hodin.

  • Vypneme, odstraníme bobkové listy.
  • Promícháme, maso se bude úplně rozpadat.

Adobo podáváme s pečivem nebo chlebem, ale i s rýží, bramborem, kukuřičnými nebo pšeničnými plackami... V teplém počasí se výborně hodí jako náplň do sendviče na dlouhé túry.






TIP!  Postup můžeme obrátit.
Maso nejdříve zhruba 3 hodin marinujeme ve směsi připravené z uvedených ingrediencí.
Pak ho buď podusíme kolem 40 minut doměkka (na závěr necháme pár minut bez zakrytí zredukovat omáčku) a podáváme jako hlavní chod s bramborem, rýží...
Nebo ho dusíme do úplného rozpadnutí a plníme třeba do sendvičů.
Ostatně, slovo adobo pochází ze španělštiny a v překladu znamená marináda, marinovat.

TIP!  V adobo úpravě maso díky česneku, cukru, slané sójové omáčce a octu získá delší trvanlivost, je tak vhodné třeba na delší cesty, když není k dispozici lednička.

TIP!  Malé povídání o Adobu je například tady.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Díky za recept, vynikající. Neodolal jsem a dal jsem ho do vařící komunity na G+

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, ta chuť je pro našince zvláštní, nezvyklá, ale podle mě úžasná! A opravdu tato úprava masa zaručí dluhou trvanlivost!

      Vymazat