sobota 13. dubna 2013

Plněný lilek Imam Bayildi

Plněný lilek - variace na Imam Bayildi


  • 3 lilky
  • 180 g cibule (2 střední)
  • 120 g červené silnostěnné papriky (1/2 velké)
  • 60 g zelené papriky (1 větší - slovenská)
  • 350 g cherry rajčat
  • 60 g rajčatového protlaku (4 čajové lžičky)
  • 80 g mozzarelly 
  • 6 stroužků česneku
  • 30 g piniových oříšků (2 polévkové lžíce)
  • 8 polévkových lžic olivového oleje 
  • 20 ml citronové šťávy (cca z půlky citronu)
  • hrst zelené petrželky
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • sůl, pepř

Jak na to
 

- lilky podélně rozpůlit a vydlabat, obě části posolit a nechat vypotit
- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat papriky, rajčata, lilkovou dužninu, cukr, česnek a skořici
- osolit a opepřit
- nechat vydusit šťávu
- opražit piniové oříšky
- zprudka opéct lilky
- do směsi vmíchat rajčatový protlak, citronovou šťávu, mozzarellu, oříšky a petrželku
- naplnit lilky, naskládat na plech, podlít 200 ml vody
- zapéct 30 minut
.

Lilky neboli baklažány opláchneme, osušíme a podélně rozřízneme.
Vyjmeme dužninu.
Opatrně po obvodu nařízneme ostrým nožem, zhruba 1/2 - 1 centimetr na krajích ponecháme. Křížem nařízneme. Lžičkou vydlabeme.
Dáme pozor, abychom neporušili slupku.



Lilek bývá nahořklý, pomocí soli se takzvaně vypotí, tím se zbaví nejen hořkosti, ale i vody.
Vzniklé "lodičky" proto posolíme a obrátíme dnem vzhůru.
Vyloupnutou dužninu dáme do cedníku a také posolíme. Na tuto potící kúru dopřejeme lilku přibližně 30 minut.
Připravíme náplň.
Cibuli a papriku nadrobno nakrájíme.
V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme 6 polévkových lžic olivového oleje, nasypeme cibuli, po dobu 5 minut na mírném ohni za občasného promíchání osmahneme.
Přisypeme papriky, pokračujeme v restování dalších 10 minut.



Rajčata pokrájíme na čtvrtky.
Místo cherry rajčat můžeme použít i rajčata konzervovaná nebo klasická čerstvá. Ta nejdříve krátce spaříme, zchladíme a sloupneme slupku.
Přidáme do pánve společně s cukrem, utřeným nebo prolisovaným česnekem a se skořicí.
Do pánve dáme také vypocenou lilkovou dužinu.
Osolíme 1 čajovou lžičkou soli, podle chuti opepříme.
Za občasného promíchání dusíme nezakryté na mírném plameni po dobu přibližně 20 minut.
Vydusí se veškerá voda.


Na sucho rozpálíme pánev, nasypeme piniové oříšky, opražíme.
Oříšky vyndáme, odložíme.
Na pánev nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje.
Zprudka, ale krátce opečeme osušené lilkové "loďky" z obou stran.
Dvě minuty pro každou stranu by měly být tak akorát. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Hrst zelené petrželky nasekáme nadrobno.
Do směsi vmícháme rajčatový protlak, šťávu z citronu, petrželku, mozzarellu a piniové oříšky. Krátce, zhruba 2 minuty prohřejeme, sýr se rozpustí.
Ochutnáme, podle potřeby přisolíme.


Vydlabané lilky naplníme směsí.
Naskládáme do pekáče, podlijeme 200 mililitry teplé vody, vložíme do trouby.
Pečeme po dobu 30 minut.
Před podáváním necháme vychladnout, můžeme ještě přizdobit petrželkou a piniovými oříšky.

Takto zapečený lilek servírujeme samostatně nebo jako přílohu k masům.





!  Lilek má příznivé účinky na lidský organismus:
  - snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  - jeho šťáva má antibiotické účinky
  - obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů (fosfor, vápník, draslík, provitamín A, kyselinu listovou, rutin ...)

!  V různých kuchyních se z něho připravují rozličné speciality. Například Ratatouille ve Francii, Musaka v Řecku, Tadžín v Maroku, Tumbet na Mallorce ....

Tureckou kuchyni zastupuje lilek právě v podobě Imam Bayildi, což v překladu znamená: Kněz omdlel. A samozřejmě má tento zvláštní název i svoji historku, spíše jich je několik. Imám prý omdlel z úžasné chuti takto připraveného lilku, jiná historka zase tvrdí, že omdlel, když zjistil, kolik jeho manželka spotřebovala na přípravu tohoto jídla olivového oleje. Anebo to bylo úplně jinak :-). Varianta s mletým masem se jmenuje Karniyarik (prý "rozštěpené břicho").

!  S piniovými oříšky (jsou to vlastně semínka borovice) opatrně, strávníci by na ně mohli být alergičtí! 

.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat