úterý 12. února 2013

Mrkvový dort

Mrkvový dort s krémem z Mascarpone neboli Carrot cake



Pečeno v dortové formě o průměru 22 centimetrů.


Korpus
  • 500 g očištěné mrkve
  • 100 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • 200 g jader vlašských ořechů
  • 200 g třtinového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky šťávy z limetky
  • nastrouhaná kůra z limetky
  • 4 vejce
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání formy

Krém
  • 400 g sýra Mascarpone
  • 150 g cukru moučky
  • 100 g másla
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 30 ml šťávy z limetky
  • 3 čajové lžičky vanilkového extraktu


Jak na to
 

- rozinky namočit do rumu, smíchat s nastrouhanou mrkví, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky
- mouku smíchat s cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanými ořechy a kůrou z limetky
- vejce prošlehat, spojit s olejem, promíchat s mrkví a vmíchat do mouky
- péct 20 minut na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, dopéct 30 - 35 minut
 
.


Rozinky zalijeme rumem.
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Vmícháme šťávu z limetky a vanilkový extrakt.
Jádra vlašských ořechů nasekáme nebo nastrouháme nahrubo.
Formu vymažeme 1 polévkovou lžící slunečnicového oleje a vysypeme 2 polévkovými lžícemi hrubé mouky nebo strouhanky.
Nebo vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse smícháme prosetou mouku s třtinovým cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, 1 lžičkou jemně nastrouhané kůry z dobře omyté limetky a s nasekanými ořechy.
Rozinky i s rumem vmícháme do nastrouhané mrkve.


Ručním robotem zapnutým na nižší stupeň rozšleháme 4 celá vejce.
Nešleháme až do pěny, jakmile máme z vajec jednolitou hmotu, začneme malým pramínkem přilévat olej.
Vařečkou vmícháme do mrkve.
Vše důkladně smícháme s připravenou směsí z mouky.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy, dáme péct.
Po 20 minutách teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 30 - 35 minut.
Vyzkoušíme špejlí nebo jehlicí.
Pokud je po vytažení čistá, bez přilepených kousků těsta, je hotovo.
Upečený korpus přendáme na mřížku, necháme zcela vychladnout.



Připravíme krém na naplnění a potření.
Všechny uvedené suroviny dáme do mísy, rozmícháme dohladka.
Máslo musí být změklé! 
Při použití ručního mixéru bude vše hotové za minutku.
Zcela vychladlý korpus rozřízneme, potřeme 1/3 krému, zbytek rozetřeme na vršek a boky dortu.
Boky můžeme ještě obalit najemno nastrouhanými vlašskými ořechy.
Před servírováním necháme pár desítek minut v chladu. 

TIP!  Místo uvedeného krému z Mascarpone můžeme použít jakýkoli jiný, například ten z vlašských medových řezů.
Nebo korpus jen polijeme čokoládovou polevou.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Krááásna torta ... pri nejakej príležitosti určite vyskúšam ...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! Jeho velkou výhodou je, že příprava spadá do kategorie - smíchat dohromady suroviny, dát do formy a upéct.
    Doufám, že bude chutnat! :-)

    OdpovědětVymazat