pondělí 18. února 2013

Kuřecí směs na víně

Kuřecí směs na portském víně


  • 600 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní)
  • 6 středních žampionů
  • 1 větší cibule (nebo 2 polévkové lžíce předsmažené)
  • 2 stroužky česneku
  • 300 ml portského vína (nebo jiné sladší červené)
  • 2 sušená rajčata v oleji
  • 3 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžička kaparů
  • 1 čajová lžička nakládaného zeleného pepře a špetka chilli koření (pro pikantnější variantu)
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička kari koření
  • sůl, pepř

Jak na to
 

- maso zprudka na oleji osmahnout, osolit, opepřit, vmíchat předsmaženou cibuli, česnek a kari koření
- přidat žampiony, rajčatový protlak, sušená rajčata
- zalít portským, 8 - 10 minut povařit
- vmíchat sójovou omáčku, kapary, ev. zelený pepř a chilli
.

Tenhle recept by se vlastně měl jmenovat Kuřecí směs s "tímcobylopotřebazužitkovat".
Přemýšlela jsem, co uvařit, otevřela lednici a bylo jasno.
Ve sklenici se v oleji krčila 2 sušená rajčata, vedle bylo půl skleničky rajčatového protlaku a hned za ní další s několika kuličkami zeleného pepře a ještě jedna s kapary.
Zbytek žampionů také vypadal, že potřebuje spotřebovat co nejdříve.
No a po návštěvě zbylo v nedopité láhvi portské.


Maso nakrájíme na nudličky, stejně tak sušená rajčata. Pokud nemáme cibuli předsmaženou, tak čerstvou nakrájíme na kostičky. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky.

Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme olej, čerstvá cibule přijde na řadu jako první. Na mírném ohni restujeme do lehkého zezlátnutí.
Pokud máme cibuli předsmaženou, použijeme ji až po mase.
Nasypeme maso, zprudka opečeme. Lehce osolíme a opepříme.
Snížíme teplotu přidáme česnek, poprášíme kari kořením.
A také vmícháme předsmaženou cibuli, pokud jsme nedávali čerstvou.
Přidáme rajčatový protlak, přisypeme žampiony a sušená rajčata, promícháme.
Zalijeme portským nebo jiným červeným sladším vínem.
Nezakrýváme poklicí, za občasného promíchání 8 - 10 minut povaříme. Víno bude zredukováno na minimum.
Vmícháme sójovou omáčku a kapary, pro ostřejší chuť můžeme přidat zelený nakládaný pepř a na špičku nože chilli.
Ještě minutku necháme na sporáku, vypneme a podáváme.
Jako příloha se hodí bageta, rýže, hranolky, brambory ...
My zvolili bramboráky.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat