pátek 1. února 2013

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák


  • 1000 g vepřové kýty
  • 2 větší cibule (cca 300 g)
  • 1 větší silnostěnná paprika (cca 300 g)
  • 300 g konzervovaných drcených rajčat
  • 150 g kyselých okurek
  • 180 g kečupu
  • 2 polévkové lžíce worcesteru
  • pálivé papričky
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky pepře
  • jarní cibulka

 
Jak na to

- na oleji orestovat cibuli, přidat maso nakrájené na nudličky, zprudka opéct, osolit a opepřit
- nasypat pokrájené papriky, i pálivé
- vmíchat rajčata, kečup a worcester
- podlít a dusit doměkka
- na závěr přidat pokrájené kyselé okurky a jarní cibulku

.

Maso opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Cibuli a papriku pokrájíme na kostky nebo plátky, okurky na kolečka.



V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli a po dobu přibližně 10 minut zvolna smažíme, občas promícháme.
Zvýšíme teplotu, přidáme maso, zprudka orestujeme.
Mícháme, aby byly nudličky opečené ze všech stran. Osolíme a opepříme.
Nasypeme papriku a pokrájené pálivé papričky.
Množství volíme podle míry pálivosti, které chceme dosáhnout.
Papriky společně s masem restujeme zhruba 5 minut, přidáme rajčata, kečup a worcester.
Promícháme, zalijeme 200 mililitry horkého vývaru nebo vody, zakryjeme poklicí.
Na mírném ohni 15 - 20 minut podusíme doměkka.
Přidáme okurky a ještě 5 minut provaříme.
Na závěr vmícháme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.

Podáváme s bramborem opečeným nebo vařeným, hranolky nebo rýží.




TIP!  Pro méně hustou variantu omáčky obrátíme postup na začátku vaření. Nejprve zprudka opečeme maso, a pak teprve přidáme cibuli. V tomto případě je vhodnější, když ji pokrájíme na plátky. Tímto postupem nebude cibule tolik rozvařená, šťáva bude řidší.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat