pátek 18. ledna 2013

Ratatouille

Ratatouille


  • 1 lilek neboli baklažán (cca 400 g)
  • 2 mladé cukety (cca 400 g)
  • 2 cibule (cca 200 g)
  • 6 tlustostěnných paprik (cca 900 g)
  • 6 rajčat (cca 600 g)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 čajové lžičky rajčatového pyré (70 g)
  • 20 g másla
  • olivový olej
  • rozmarýn, tymián, bazalka
  • sůl, pepř
 
Jak na to
 

- rajčata sloupnout a zbavit zrníček, lilek nakrájet a nechat vypotit
- na oleji a másle v hrnci podusit rajčata s česnekem a bazalkou
- na oleji a másle osmahnout cibuli, papriku, cuketu a lilek, každou zeleninu zvlášť
- k podušeným rajčatům vmíchat rajčatové pyré
- orestovanou zeleninu přidat do hrnce k rajčatům, přidat bylinky, osolit a opepřit
- dusit na mírném plameni 50 minut zakryté a 10 minut bez zakrytí




Zeleninu omyjeme, cibuli zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Papriky, neoloupané cukety a neoloupaný lilek rozkrájíme.
Lilek ještě potřebuje jeden úkon navíc, a sice "vypotit" - zbavit se vody, které obsahuje kolem 90 procent. Nakrájené kousky dáme do cedníku, lehce prosolíme a odložíme nad mísu nebo hrnec.
Zvláštní pozornost před zpracováním vyžadují také rajčata. Do ratatouille je použijeme oloupaná.
Slupek se zbavíme velice snadno.
Rajčata ponoříme do vroucí vody, po přibližně 20 vteřinách přendáme pomocí děrované naběračky do vody ledové. Nožem na vrcholku nařízneme do křížku a sloupneme.


Rajčata zbavíme také zrníček. Buď po rozkrojení na půlky vydlabeme lžičkou nebo pokrájíme na čtvrtky a nožem středové části odřízneme.
Pokrájíme na kousky.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme.

Do většího hrnce nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, zahříváme se zhruba 10gramovým kouskem másla.
Přidáme česnek, 10 vteřin necháme rozvonět.
Nasypeme rajčata a pár lístků bazalky.
Pokud nemáme čerstvou, použijeme 1 čajovou lžičku sušené.
Promícháme, na mírném ohni dusíme bez zakrytí po dobu 20 - 30 minut, nepodléváme. Potřebujeme, aby se co nejvíce vyvařila voda.


Připravíme další zeleninu.
Protože ji budeme postupně restovat každou zvlášť, je fajn použít pánve alespoň dvě. Vaření se tím velice urychlí.
Na pánev nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje a druhou půlku másla.
Nasypeme cibuli, za občasného promíchání smažíme 10 minut na mírném plameni. Okraje cibule se začnou lehce zabarvovat.
Přendáme do čisté mísy.


Na pánev přidáme 1 polévkovou lžíci olivového oleje, nasypeme pokrájenou papriku, teplotu lehce zvýšíme.
Paprika bude potřebovat na orestování také 10 minut.
Přidáme do mísy k cibuli.
Papriku nedáváme všechnu najednou, špatně by se míchalo a málo by se osmahla. Lepší je uvedené množství rozdělit na půlku a pracovat na 2 pánvích současně.


Na pánev opět nalijeme 1 polévkovou lžíci olivového oleje, na řadu přijde pokrájená cuketa.
Té bude stačit minut 6.
Plátky obracíme, aby byly orestované z obou stran.
Hotovou cuketu také přisypeme do mísy k cibuli a paprice.


Vypocený lilek přendáme ze síta na čistou utěrku a osušíme ho.
A postup naposledy zopakujeme.
Na pánev nalijeme lžíci oleje, přidáme lilek, z obou stran osmahneme. Dopřejeme mu také kolem 6 minut.
Hotový baklažán nasypeme do mísy k cibuli, paprice a cuketě.
Osolíme 1 čajovou lžičkou soli, opepříme mletým pepřem a pokud nemáme čerstvé bylinky, tak přidáme po dvou lžičkách sušeného tymiánu a rozmarýnu.
Vše v míse promícháme.

Rajčata máme podušená a rozpadlá na kaši. Vmícháme 3 čajové lžičky rajčatového pyré nebo dobrého rajčatového protlaku.
Do hrnce přidáme všechnu orestovanou zeleninu z mísy, čerstvý tymián a rozmarýn, promícháme.
Zakryjeme poklicí, plamen stáhneme na minimum, 50 minut dusíme.
Občas promícháme.
Sundáme poklici a ještě 10 minut povaříme nezakryté.
Vyvaří se voda, směs zhoustne.
Podle potřeby přidáme sůl, pepř, tymián nebo rozmarýn.

Ratatouille podáváme jako přílohu k masům, rybám nebo samostatně s bagetou. Můžeme konzumovat za tepla i studena.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat