neděle 20. ledna 2013

Ragù bolognese - boloňská omáčka

Ragù bolognese - boloňská omáčka s těstovinami tagliatelle


  • 500 g hovězího masa (zadní nebo libové přední)
  • 100 g pancetty
  • 160 g cibule (1 větší)
  • 100 g mrkve (1 větší)
  • 200 g řapíkatého celeru (3 stvoly)
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 70 g rajčatového pyré nebo protlaku (3 vrchovaté čajové lžičky)
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml mléka
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • těstoviny tagliatelle nebo fettuccine 
  • parmazán


Jak na to
 

- cibuli, mrkev a celer osmahnout na oleji a másle, přidat pancettu
- dobře orestovat nadrobno pokrájené nebo pomleté maso

- přidat sůl, pepř, muškátový ořech, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat rajčatové pyré a rajčata, zalít vodou
- zvolna 2 hodiny dusit 

- přilít mléko a dále dusit 20 minut zakryté a 5 minut bez zakrytí



Cibuli nakrájíme na kostičky, stvoly celeru na plátky a očištěnou mrkev na kolečka, která ještě překrojíme.
Maso rozkrájíme na malé kousky, maximálně 1x 1 centimetru velké.
Anebo ho nameleme.
Pancettu pokrájíme na kostičky.



V hrnci zahřejeme olivový olej a máslo, nasypeme cibuli.
Na mírném plameni po dobu přibližně 3 minut promícháváme.
Přidáme celer a mrkev, občas zamícháme, teplotu nezvyšujeme.
Po 10 minutách vmícháme pancettu, 2 minuty restujeme.
Zvýšíme teplotu, nasypeme maso, vařečkou oddělujeme jednotlivé kousky, aby nebylo slepené a bylo dobře osmahnuté.
Po 10 - 12 minutách vmícháme sůl, pepř a půl kávové lžičky muškátového oříšku, zalijeme červeným vínem.
Promícháváme, za zhruba 2 minuty se odpaří alkohol z vína.
Přidáme rajčatové pyré nebo dobrý protlak, 15 - 20 vteřin restujeme. Přilijeme celý obsah konzervy s rajčaty.
Prázdnou plechovku naplníme teplou vodou po okraj a také nalijeme do hrnce.
Přilijeme tedy 450 mililitrů vody.
Zamícháme, přivedeme k varu.





Teplotu stáhneme na minimum, zakryjeme poklicí. Necháme 2 hodiny jemně probublávat, občas promícháme.
Omáčka se zredukuje, zhoustne, maso bude měkké.
Vmícháme 200 mililitrů mléka a ještě 20 minut zakryté dusíme.
Na závěr sundáme poklici, zvýšíme teplotu, za častého míchání 5 minut bez zakrytí povaříme.

Nejčastěji podáváme promíchané s těstovinami tagliatelle nebo fettuccine a parmazánem.
Nebo jako náplň do lasagní.


TIP!  Šťavnatá libová kližka je pro přípravu ideální.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat