neděle 20. ledna 2013

Ragù bolognese - boloňská omáčka

Ragù bolognese - boloňská omáčka s těstovinami tagliatelle


  • 500 g hovězího masa (zadní nebo libové přední)
  • 100 g pancetty
  • 160 g cibule (1 větší)
  • 100 g mrkve (1 větší)
  • 200 g řapíkatého celeru (3 stvoly)
  • 400 g konzervovaných loupaných sekaných rajčat
  • 70 g rajčatového pyré nebo protlaku (3 vrchovaté čajové lžičky)
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml mléka
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička mletého pepře
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • těstoviny tagliatelle nebo fettuccine 
  • parmazán


Jak na to
 

- cibuli, mrkev a celer osmahnout na oleji a másle, přidat pancettu
- dobře orestovat nadrobno pokrájené nebo pomleté maso

- přidat sůl, pepř, muškátový ořech, zalít vínem, nechat odpařit alkohol
- vmíchat rajčatové pyré a rajčata, zalít vodou
- zvolna 2 - 3 hodiny dusit 

- přilít mléko a dále dusit 10 - 15 minut zakryté a 5 minut bez zakrytí



Cibuli nakrájíme na kostičky, stvoly celeru na plátky.
Očištěnou mrkev na kolečka, která ještě překrojíme.

Maso rozkrájíme na malé kousky, maximálně 1 x 1 centimetr velké.
Anebo ho nameleme.

Pancettu pokrájíme na kostičky.



V hrnci zahřejeme olivový olej a máslo, nasypeme cibuli.
Na mírném plameni přibližně 3 minut promícháváme.
Přidáme celer a mrkev, občas zamícháme, teplotu nezvyšujeme.

Po 10 minutách vmícháme pancettu, 2 minuty restujeme.
Zvýšíme teplotu, nasypeme maso.
Krátce rychle orestujeme.
Vařečkou oddělujeme jednotlivé kousky, aby maso nebylo slepené a bylo dobře osmahnuté.

Po zhruba 10 minutách vmícháme sůl, pepř a půl kávové lžičky muškátového oříšku, zalijeme červeným vínem.
Promícháváme, za zhruba 2 minuty se odpaří alkohol z vína.

Přidáme rajčatové pyré nebo dobrý protlak, 15 - 20 vteřin restujeme.
Přilijeme celý obsah konzervy s rajčaty.
Prázdnou plechovku naplníme teplou vodou po okraj a také nalijeme do hrnce.
Přilijeme tedy 450 mililitrů vody. 
Pokud máme k dispozici hovězí vývar, použijeme ho místo vody.

Zamícháme, přivedeme k varu.





Teplotu stáhneme na minimum, zakryjeme poklicí.
Necháme 2 - 3 hodiny na velice mírném plameni jemně probublávat, občas promícháme, podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.


Vmícháme 200 mililitrů mléka, 10 minut zakryté dusíme.
Na závěr sundáme poklici, zvýšíme teplotu, za častého míchání povaříme 5 minut.

Nejčastěji podáváme promíchané s těstovinami tagliatelle nebo fettuccine a parmazánem.
Nebo jako náplň do lasagní.


TIP!  Šťavnatá libová kližka je pro přípravu ideální.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat