úterý 15. ledna 2013

Caesar salát

Caesar salát s kuřecím plátkem



  • 2 hlávky římského salátu
  • bílá bageta (cca 50 g na jednu porci)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • parmazán 

Dresink
  • 2 žloutky
  • 200 - 250 ml olivového oleje
  • 2 řezy sardelek neboli ančoviček
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice (12 g)
  • šťáva z půlky citronu (cca 25 ml)
  • 1/2 kávové lžičky balzamikového octa nebo worcestrové omáčky
  • 1 polévková lžíce strouhaného parmazánu (cca 10 g)
  • sůl, pepř

Jak na to
 

- bagetu nakrájet na kostky a opéct společně s česnekem na másle a olivovém oleji dozlatova
- všechny ingredience na dresink rozmixovat
- opláchnuté a osušené listy salátu pokrájet a smíchat s dresinkem
- na jednotlivé porce přidat opečené kousky bagety, posypat hoblinami parmazánu
 
.

Caesar salát je výborný jako lehký předkrm nebo podávaný s masem jako hlavní chod.

Bagetu nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a lehce zmáčkneme.
Na pánev nalijeme 2 polévkové lžíce olivového oleje, přidáme máslo, zahřejeme. Vmícháme rozmáčklé stroužky česneku a nakrájenou bagetu, opečeme dozlatova.
Opečený česnek vyhodíme, svoji úlohu ochutit bagetu splnil.

Do vhodné užší vyšší nádoby dáme všechny ingredience na dresink, půl kávové lžičky soli a čtvrt až půl kávové lžičky mletého pepře.
Více se hodí bílý.
Vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Za přibližně 10 vteřin by měl být hotový.
Podle potřeby přisolíme.



Jednotlivé listy salátu opláchneme, osušíme a nakrájíme na kousky velikosti 3 x 3 centimetry.
V míse spojíme s dresinkem.
Pokud je dresink příliš hustý, vmícháme 1 až 2 polévkové lžíce mléka. Pokud je naopak řídký, vmícháme podle potřeby strouhaný parmazán. 
Konzistencí by měl odpovídat majonéze. Měl by na salátu držet, obalit ho.

Před podáváním posypeme porce osmaženou bagetou a hoblinami parmazánu. 
Pokud budeme podávat s kuřecím, nakrájíme maso na tenčí plátky, posolíme, opepříme a opečeme z obou stran na olivovém oleji.





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat