neděle 2. prosince 2012

Piškotová roláda

Piškotová roláda


Rozpis na velký plech o rozměrech 30x 40 centimetrů.


Piškotové těsto
  • 4 velká vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce horké vody
  • 5 g kypřicího prášku do pečiva (1 čajová lžička)
  • citron na potření mísy
  • 1/2 polévkové lžíce slunečnicového oleje na vymazání 

Krém
  • 300 ml mléka
  • 250 g másla
  • 35 g polohrubé mouky (2 polévkové lžíce)
  • 35 g bramborového škrobu Solamyl (2 polévkové lžíce)
  • 150 g cukru moučky
  • 2 čajové lžičky rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu


Jak na to

- utřít žloutky s cukrem, zašlehat horkou vodu, vmíchat 2 lžíce mouky
- ušlehat tuhý sníh
- do sněhu lehce vmíchat utřené žloutky a prosetou mouku s práškem do pečiva
- rozetřít na olejem potřený pečicí papír
- v troubě rozehřáté na 220 °C péct 7 - 8 minut
- ihned po zchladnutí naplnit krémem
- zamotat, zabalit do alobalu, nechat v chladnu uležet
 
.


Piškot bude upečený během chvilky, proto jako první připravíme krém na naplnění.
Máslo vyndáme z lednice, aby změklo.
Bramborový škrob a mouku dobře rozkvedláme v mléku, za stálého míchání přivedeme na mírném plameni k varu. Jakmile se hmota začne vařit, probublávat, nepřestáváme 2 minuty míchat.
Vznikne hustá bílá kaše.
Ze začátku se budou dělat hrudky, ale ty se bez problému rozmíchají.
Odstavíme, vmícháme rum a vanilkový extrakt.
Za občasného promíchání necháme vychladnout.


Změklé máslo s cukrem mícháme vařečkou, třeme o dno mísy.
V momentě, kdy už neuslyšíme jak cukr chrastí, je hotovo.
Můžeme použít ruční šlehač nastavený na nejnižší otáčky.
Vychladlou kaši přidáváme po částech k utřenému máslu. Dobře smícháme na hladký krém.

Protože piškotovým těstům nedělají dobře přestávky, vše potřebné připravíme předem.
Na plech dáme pečicí papír nebo fólii, lehce potřeme olejem, moukou nevysypáváme.
Navážíme mouku, prosejeme do mísy, smícháme s práškem do pečiva.
Pokud pečeme těsto na roládu s příchutí, například kakaem, kávou, ořechy, nahradíme část mouky zvolenou ingrediencí. Vše dobře promícháme.
Na fotkách je roláda kávová. 1 čajová lžička mouky byla nahrazena 1 čajovou lžičkou (7g) klasické mleté kávy.
Rozklepneme vajíčka.
Do mísy potřené rozpůleným citronem dáváme dobře oddělené bílky, do jiné mísy žloutky.
Pracujeme pečlivě, pro zdárné ušlehání sněhu by neměl v bílku zůstat ani kousek žloutku.
Pokud jsou vajíčka hodně malá, použijeme jich 5.

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Ručním šlehačem nebo v robotu ušleháme žloutky s cukrem do pěny.
Dobře zpracované žloutky změní barvu dosvětla, neslyšíme cukr jak se tře o dno mísy.
Krátce zašleháme horkou vodu a na nejnižší otáčky vmícháme 2 polévkové lžíce mouky.


Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Začneme na nejnižší otáčky, postupně můžeme rychlost zvýšit na střední stupeň.
Po 6 - 8 minutách bude hotovo.
Jinak vše důležité o šlehání sněhu je napsáno tady.
Do sněhu z bílků opatrně vmícháme utřené žloutky a zbytek mouky. Jen lehce převalujeme.
Sníh je pevný díky vešlehaným vzduchovým bublinám, dlouhým nešetrným mícháním by se uvolnily a sníh by "spadnul".
Těsto rychle a jemně rozetřeme na plech a ihned vložíme do rozehřáté trouby.
Přibližně za 7 - 8 minut bude upečené.
Stáhneme z plechu.
Piškot ihned po vychladnutí potřeme 2/3 krému, zbytek ponecháme na dozdobení hotové rolády.
Smotáme.
Zabalíme do alobalu nebo fólie, necháme v chladu ztuhnout.
Před servírováním ještě roládu pomažeme a ozdobíme zbytkem krému.










 
TIP!  Pokud chceme mít ve středu rolády kousky ovoce, čokoládu, marmeládu ..., pokládáme na krém ke kraji, od kterého začneme roládu motat.

TIP!!  Místo krému můžeme roládu naplnit marmeládou. Oproti krémové náplní nemusíme čekat na vychladnutí piškotového plátu.

TIP!!!  Uvařenou kaši smícháme s utřeným máslem až po jejím vychladnutí na pokojovou teplotu a po částech! Jinak hrozí sražení krému. 

TIP!!!!  Pokud nemáme vanilkový extrakt, část normálního cukru v másle nahradíme cukrem vanilkovým.

TIP!!!!!  Jestliže se krém srazí, postavíme misku nad hrnec s vařicí vodou, jakmile začne máslo řidnout odstavíme a znovu utřeme do pěny.

TIP!!!!!!  Krém můžeme ochutit přidáním rozpuštěné čokolády, kakaa, mletých oříšků, kokosu, kávy ....

TIP!!!!!!!  Pokud chceme moučník potřený krémem ještě polít čokoládovou polevou, necháme roládu nejdříve ztuhnout v lednici.


Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat