pátek 7. prosince 2012

Jablečný míchaný koláč

Rychlý míchaný jablečný koláč


Rozpis na plech o velikosti 30 x 40 centimetrů.

  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 800 g nastrouhaných jablek
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • šťáva z půlky citronu
  • jádra vlašských ořechů, rozinky namočené v rumu na dochucení - nemusí být
  • poleva, mandle, šlehačka - podle chuti na ozdobení
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Jak na to 

- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, skořicí, citronovou kůrou, ev. ořechy
- k nastrouhaným jablkům přidat rozpuštěné máslo, šťávu z citronu, vejce, ev. rozinky
- smíchat vše dohromady, dát na vymazaný a vysypaný plech
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, péct dalších cca 25 minut
- podle chuti ozdobit

.

Rychlý a jednoduchý na přípravu, vláčný a voňavý na chuť. Pokud pominu strouhání jablek, tak je vlastně skoro bezpracný. Zamíchat a upéct. 


V případě, že budeme přidávat rozinky, zalijeme rumem, necháme minimálně 10 minut máčet.
Na polévkovou lžíci rozinek připadnou 2 polévkové lžíce rumu. Nebo tři :)
V koláči jsou výborná jádra vlašských ořechů, pokud máme, 50 - 100 gramů hruběji nasekáme.
Na mírném plameni rozpustíme máslo, necháme vychladnout.
Jablka nastrouháme.
Plech potřeme olejem, vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.
Nebo vyložíme pečicím papírem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Do jedné mísy prosejeme mouku, smícháme s práškem do pečiva, skořicí, cukrem, nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu a případně s nasekanými ořechy.
Do nastrouhaných jablek vmícháme rozpuštěné máslo, vejce, šťávu z půlky citronu a eventuálně rozinky.
I s rumem, ve kterém se koupaly.
Vše smícháme dohromady.
Husté těsto rozetřeme na plech, dáme do trouby.
Po 20 minutách snížíme teplotu na 160 °C a ještě přibližně 25 minut pečeme.
Podle chuti a nálady ozdobíme polevou.
Nebo jen přidáme kopeček smetany.


TIP!  Mléko ani jiné tekutiny do těsta nepřidáváme. I když se zdá být hodně husté, šťáva, kterou pustí jablka, stačí.

Přejít na seznam receptů  

Žádné komentáře:

Okomentovat