sobota 24. listopadu 2012

Guacamole

Guacamole - klasická mexická salsa


  • 3 zralá avokáda
  • 1 limetka
  • 1 střední červená cibule
  • 2 střední rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce čerstvého koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • papričky jalapeños (nebo chilli)


Jak na to

- rajčata zbavit slupky a jadýrek, nadrobno pokrájet
- cibuli pokrájet, česnek utřít, pálivé papričky pokrájet, lístky koriandru nasekat
- polévkovou lžící uvolnit avokádovou dužinu, v misce polít limetkovou šťávou, rozmačkat vidličkou
- smíchat s nakrájenými rajčaty, cibulí, utřeným česnekem, posekaným koriandrem, osolit, promíchat
- podle chuti vmíchat pálivé papričky
.


Guacamole - pikantní avokádová salsa s bohatou chutí koriandru. 
Prostě mexická klasika, dědictví Aztéků.


Příprava rajčat

Z rajčat použijeme jen dužinu, musíme tedy odstranit slupku.
Jde to jednoduše.

Rajče na vrcholku nařízneme do kříže, na pár vteřin ho ponoříme do vařicí vody.
Vyndáme a ihned zchladíme ve vodě studené.
Slupka teď půjde velice lehce stáhnout.

Rajčata zbavená slupky rozřízneme, lžičkou odstraníme jadýrka.


Zpracování

Rajčatovou dužinu nadrobno pokrájíme.
Sloupnutou cibuli pokrájíme na malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

Pokud chceme mít guacamole pikantní, nadrobno pokrájíme papričky jalapeños.
Lístky koriandru nožem na jemno posekáme.


Zpracování avokáda a dokončení

Limetku s mírným tlakem poválíme po pracovní desce.
Rozřízneme ji, do sklenky vymačkáme šťávu.
Poválením se snadněji uvolní šťáva.

Avokádo zpracujeme jako poslední, protože díky kyslíku a enzymu polyfenoloxidáza rychle hnědne.
A nejen avokádo, třeba i jablko. 
Proces hnědnutí zpomalíme pokapáním citronovou nebo limetovou šťávou anebo pevným obalením fólií, která zabrání přístupu vzduchu.

Zralé avokádo po celém obvodu až k pecce rozřízneme.
Půlky otočením proti sobě oddělíme.
V jedné zůstane poměrně velká pecka, zařízneme do ní nůž, zakroutíme, lehce vytáhneme.

Avokádovou dužinu vydlabeme lžící, přendáme do mísy.
Ihned zalijeme šťávou z půlky limetky.

Dužinu dobře rozmačkáme vidličkou na kaši.
Vmícháme rajčata, cibuli, česnek, papričky a koriandr.

Osolíme.
Pokud jsem nepřidali papričky jalapeños, můžeme vmíchat kajenský pepř nebo pár kapek tabasca.
Dochutíme šťávou z limetky, dobře vše promícháme.

Nejčastěji podáváme s kukuřičnými lupínky nachos nebo jako přílohu k masům.



TIP!  Zralé avokádo je lehce měkké na omak, nesmí mít na sobě tmavé skvrny a nesmí být kašovité. Nezralé má hořkou chuť.

TIP!  Pokud seženeme jen avokádo nezralé, necháme ho doma 2 dny v pokojové teplotě dozrát. 

TIP!  Do misky ke guacamole přidáme avokádovou pecku, prý pomůže k zachování čerstvosti.

TIP!  Avokádová pecka dobře naklíčí, můžeme si v květináči vypěstovat stromek :)



Avokádo 
 
 
Avokádo pochází z Mexika. 
Španělé ho kolem roku 1600 přivezli do Evropy, odtud se rozšířilo do celého světa. 
 
Avokádo obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a ostatních látek důležitých pro lidský organismus.
Např. A, E, D, B1, B2, B5, draslík, vápník, hořčík, železo, lecitin, fosfor.
Konzumace avokáda má příznivý vliv na činnost srdce, pomáhá snižovat krevní tlak, dobře působí na regeneraci jater.
Je lehce stravitelné.

V avokádu jsou bohatě zastoupeny nenasycené mastné kyseliny.

Aztékové ho používali jako afrodiziakum. 

Avokádový olej je lehce stravitelný a příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu.
Olej je také hojně využívaný ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Podle některých zdrojů derivát mastných kyselin "persin", který avokádo obsahuje, může být pro některá zvířata, ryby nebo ptáky vysoce toxický!
V žádném případě avokádo nedávejte svým domácím mazlíčkům. 
Obzvláště ne papouškům, andulkám a kanárům!



 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat