sobota 24. listopadu 2012

Guacamole

Guacamole - klasická mexická salsa


  • 3 zralá avokáda
  • 1 limetka
  • 1 střední červená cibule
  • 2 střední rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce čerstvého koriandru
  • 1 čajová lžička soli
  • papričky jalapeños (nebo chilli)


Jak na to

- rajčata zbavit slupky a jadérek
- polévkovou lžící uvolnit avokádovou dužinu, v misce polít limetkovou šťávou, rozmačkat vidličkou
- smíchat s nakrájenými rajčaty, cibulí, utřeným česnekem, posekaným koriandrem, osolit, promíchat
- podle chuti vmíchat pálivé papričky 
- zalít šťávou z limetky, promíchat
.


Guacamole - pikantní avokádová salsa s bohatou chutí koriandru. Prostě mexická klasika, dědictví Aztéků.

Z rajčat potřebujeme pouze dužinu.
Slupku na vrcholku nařízneme do kříže, na pár vteřin ponoříme do vařicí vody, vyndáme a ihned zchladíme ve vodě studené. Teď půjde lehce stáhnout.
Rajčata rozřízneme, lžičkou odstraníme jadérka.
Dužinu nadrobno pokrájíme, v míse smícháme s cibulí nakrájenou na malé kostičky, utřeným česnekem a najemno posekaným koriandrem.
Pikantní chuť guacamole dodáme nadrobno nakrájenými papričkami jalapeños.
Avokádo zpracujeme jako poslední, protože díky kyslíku a enzymu polyfenoloxidáza rychle hnědne.
A nejen avokádo, třeba i jablko. Proces hnědnutí zpomalíme pokapáním citronovou nebo limetovou šťávou anebo pevným obalením fólií, která zabrání přístupu vzduchu.
Zralé avokádo po celém obvodu nařízneme až k pecce, půlky otočením proti sobě oddělíme. V jedné zůstane poměrně velká pecka, zařízneme do ní nůž, zakroutíme, lehce vytáhneme.
Dužinu vydlabeme lžící, přendáme do mísy k rajčatům, cibuli, česneku a koriandru, ihned zalijeme šťávou z půlky limetky.
Limetu před rozkrojením lehkým tlakem rukou poválíme, snadněji se tím uvolní šťáva.
Rozmačkáme vidličkou, osolíme.
Pokud jsem nepřidali papričky jalapeños, můžeme přiostřit kajenským pepřem nebo vmícháme pár kapek tabasca.
Dochutíme šťávou z druhé půlky limetky, dobře vše promícháme.

Nejčastěji podáváme s kukuřičnými lupínky nachos nebo jako přílohu k masům.



TIP!  Zralé avokádo je lehce měkké na omak, nesmí mít na sobě tmavé skvrny a nesmí být kašovité. Nezralé má hořkou chuť.

TIP!!  Pokud seženeme jen avokádo nezralé, necháme ho doma 2 dny v pokojové teplotě dozrát. 

TIP!!!  Do misky ke guacamole přidáme avokádovou pecku, prý pomůže k zachování čerstvosti.

TIP!!!!  Avokádová pecka dobře naklíčí, můžeme si v květináči vypěstovat stromek :)


! Avokádo pochází z Mexika. Španělé ho kolem roku 1600 přivezli do Evropy, odtud se rozšířilo do celého světa.

! Avokádo obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a ostatních látek důležitých pro lidský organismus. Např. A, E, D, B1, B2, B5, draslík, vápník, hořčík, železo, lecitin, fosfor.

! Konzumace avokáda má příznivý vliv na činnost srdce, pomáhá snižovat krevní tlak, dobře působí na regeneraci jater. Je lehce stravitelné.

! V avokádu jsou také bohatě zastoupeny nenasycené mastné kyseliny.

! Aztékové ho používali také jako afrodiziakum. 

! Avokádový olej je lehce stravitelný a příznivě působí na snižování hladiny cholesterolu. Olej je také hojně využívaný ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

!  Podle některých zdrojů derivát mastných kyselin "persin", který avokádo obsahuje, může být pro některá zvířata, ryby nebo ptáky vysoce toxický! V žádném případě avokádo nedávejte svým domácím mazlíčkům. 
Obzvláště ne papouškům, andulkám a kanárům!



 Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat