pátek 9. listopadu 2012

Bramborový guláš

Bramborový neboli buřtguláš


  • 500 g brambor
  • 150 g měkkého salámu nebo špekáčků, kabanosu...
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 40 g polohrubé mouky (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 30 g špeku nebo slaniny
  • 30 g sádla nebo 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 15 g rajčatového protlaku (1 vrchovatá čajová lžička)
  • 1 polévková lžíce sladké mleté papriky
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to

- na sádle zlehka opéct špek, osmahnout cibuli, přidat uzeninu, opéct
- nasypat mouku, orestovat
- vmíchat rajčatový protlak, zasypat sladkou mletou paprikou
- přidat brambory, sůl, pepř a kmín, vše promíchat
- zalít 1250 ml horké vody
- 30 minut povařit
- vmíchat majoránku
 
.

Příprava a orestování

Oškrabané brambory opláchneme, nakrájíme je na kostky.
Špek a sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
Uzeninu na kostky velké zhruba jako brambory.

V hrnci rozpustíme sádlo.
Přidáme slaninu, okolo 2 minut na mírném plameni promícháváme.
Přisypeme cibuli.
Stále na mírném plameni restujeme zhruba 10 minut.
Okraje cibule budou zabarvené dozlatova.

Přidáme pokrájenou uzeninu.
Zvýšíme teplotu, 4 minuty opékáme.


Jíška

Do hrnce přisypeme mouku, zmírníme teplotu.
Promícháváme.
Za 2 až 3 minuty budeme mít usmaženou jíšku.

Přidáme rajčatový protlak.
Okolo 20 vteřin restujeme.


Uvaření

  • Vmícháme sladkou mletou papriku a hned nasypeme na kostičky pokrájené brambory.
  • Přidáme kávovou lžičku kmínu, jednu čajovou lžičku soli, podle chuti opepříme.
    Za stálého míchání zalijeme 1250 mililitry vlažné vody.
    Přivedeme k varu.
    Mícháme, aby se z jíšky nenadělaly hrudky.

  • Hrnec zakryjeme poklicí.
  • Na mírném plameni za občasného zamíchání povaříme 30 až 35 minut.
    Vypneme.
    Na závěr vmícháme jednu polévkovou lžíci v dlaních promnuté majoránky.

Bramborový guláš podáváme jako hlavní chod.
Výborně se hodí se k venkovní přípravě v kotlíku nad ohněm.






TIP!  Můžeme vyzkoušet i variantu se smetanou.
Před koncem vaření nalijeme do hrnce 200 gramů 12% smetany. Promícháme, přivedeme k varu, minutku povaříme.

TIP!  Při ohřívání bude guláš s největší pravděpodobností potřeba naředit.
Pokud tedy nějaký zbyde a nesní se na posezení.
Vmícháme jednu až dvě lžíce vody, neustále promícháváme, aby se nepřipaloval.

TIP!  Pokud nemáme opravdu dobrý voňavý špek nebo slaninu, tak raději vynecháme!

2 komentáře: