čtvrtek 4. října 2012

Skladování česneku

Skladování česneku vázáním


Jak na to  

- zbytky stonků protáhnout provázkem, jeden konec nechat 10 - 15 cm dlouhý
- u první palice na provázku udělat očko, zavěsit na skobu
- navazovat od shora další palice
- zavěsit do chladnější tmavé suché místnosti
.

Narazit v dnešní době na pořádný česnek je dílem štěstí a dílem náhody. Obchody jsou plné toho čínského, který má velice zvláštní vlastnost - i po přidání 10 stroužků není v jídle znát. Takže když se poštěstí potkat pořádný český, není od věci koupit hned kilo až dvě do zásoby. Na farmářských trzích se dá bez problému ochutnat malý stroužek. 
Měl by protáhnout nos a do očí vehnat slzy :-).

Jediný problém nastane s uskladněním. Ideální je mít ho zavěšený na suchém a chladnějším místě.
No a jak ho zavěsit, když se prodává s krátkými stonky? Díky provázku!
Zbytky stonků protáhneme pomocí jehly s větším ouškem silnějším pevným provázkem, pořádně zauzlujeme.
Jeden konec necháme dlouhý 10 - 15 centimetrů.
Nebo pevně stonek obvážeme a opět necháme jeden delší volný konec.
U první palice uděláme na konci provázku očko.
Zavěsíme na skobu, hřebík, kliku od okna ....
Postupně od shora přivazujeme další.

Pověsíme do špajzky nebo komory, podle potřeby vždy jen odstřihneme paličku.
Česnek takto vydrží bez problémů několik měsíců.



                                                 

Česnek má velký význam pro zdraví. Působí jako přírodní antibiotikum, má protizánětlivé a antibakteriální účinky.

!  Je přírodním zdrojem vitamínů  A, B a C, obsahuje selen, vápník a jód.

!  Mezi významné vlivy působení na organismus patří:

- podpora činnosti srdce a cév
- regulace cukru v krvi
- dezinfekce střev
- podpora léčby chřipky a angíny
- snížení cholesterolu
- úprava krevního tlaku
- posílení imunity

!  Z česneku můžeme vyrobit léčivý extrakt. Očištěné stroužky nakrájíme na plátky, zalijeme 20% lihem, dobře uzavřeme a po 20 měsících máme výborný lék, známý pod zkratkou AGE (Aged Garlic Extract).



Přejít na seznam receptů 

Žádné komentáře:

Okomentovat