neděle 7. října 2012

Pórková polévka

Pórková polévka


  • 200 g pórku
  • 2 brambory (cca 250 g)
  • 30 g másla
  • 100 g 12% smetany (1/2 kelímku)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 čajové lžičky majoránky
  • sůl, pepř
  • 31% smetana, parmazán, krutonky - při servírování


Jak na to

- pórek nakrájet na kolečka, propláchnout pod tekoucí vodou
- na másle 6 - 8 minut restovat, přisypat pokrájené brambory, minutu smažit
- osolit, opepřit, zalít vodou nebo vývarem, 15 minut povařit
- odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu, vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku
- přivést k varu, vypnout
.

Pórek omyjeme, bílou a světle zelenou křupavou část nakrájíme na půlcentimetrová kolečka.
Takto připraveného pórku bude zhruba 200 gramů. 
Dáme do cedníku a pořádně propláchneme pod tekoucí vodou, aby se vyplavily nečistoty schované mezi listy.
V hrnci rozehřejeme máslo, nasypeme pórek 6 - 8 minut smažíme do zesklovatění.
Brambory oškrabeme, nakrájíme na kostičky přibližně 1 x 1 centimetr velké.
Přidáme do hrnce k pórku, společně 1 minutu restujeme.
Osolíme a opepříme.
Zalijeme 800 mililitry horké vody nebo kuřecího vývaru, přivedeme k varu. Na mírném ohni zakryté poklicí vaříme okolo 15 minut do změknutí.
Odstavíme, ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.
Vrátíme na sporák, přilijeme smetanu, přidáme v dlani rozemnutou majoránku a 2 utřené stroužky česneku.
Přivedeme k varu a hned vypneme.
Při servírování přidáme do talíře opečenou housku, 1 - 2 lžičky smetany, můžeme lehce posypat strouhaným parmezánem.



Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat