pondělí 3. září 2012

Ovocné kynuté knedlíky

Ovocné kynuté knedlíky


Rozpis na cca 15 knedlíků.

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 - 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička cukru krupice 
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • ovoce, povidla, marmeláda...
  • máslo, cukr a tvaroh na posypání a polití


Jak na to  

- ve vlažném mléce rozmíchat cukr, mouku a rozdrobené droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouku se solí, kváskem a v mléce prošlehaným vejcem, vypracovat těsto, poprášit moukou
- nechat v teple zakryté 50 - 60 minut kynout
- vyválet, vykrájet kola, naplnit, zabalit, nechat 10 minut kynout
- vkládat do vroucí vody, po 2 minutách obrátit, 2 - 2,5 minuty dovařit
- ihned vyndat z vody a ihned propíchnout párátkem
.

Kynuté ovocné knedlíky neboli blbouny, to je česká klasika.
Borůvkové, povidlové, jahodové, meruňkové... sypané perníkem, mákem, zdobené šlehačkou nebo tvarohem, polité rozpuštěným máslem nebo zakysanou smetanou. Nebo také neplněné, podávané přelité ovocnou omáčkou.


Kvásek

V hrnku zahřejeme 150 mililitrů mléka na tělovou teplotu.
Odstavíme.
Vmícháme po jedné čajové lžičce cukru a mouky.
Přidáme rozdrobené droždí.

Za zhruba deset minut bude kvásek hotový.
Droždí se na hladině spojí v souvislou vrstvu, která se bude na několika místech vzdouvat.


Těsto a hnětení

  • Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí.
  • V hrnku vidličkou rozšleháme vejce s 50 mililitry mléka.
    K mouce nalijeme kvásek a prošlehané vejce.
    Promícháme.

  • A teď nastane chvíle důkladného a dlouhého hnětení, které má za úkol aktivovat lepek obsažený v mouce. 
  • Těsto vařečkou postupně po kouskách "přemisťujeme" z jedné strany mísy na druhou.
    Vařečku uchopíme prohlubní k sobě, těsto nazdvihujeme, potřebujeme do něho dostat co nejvíce vzduchu, bude pak lépe kynout.
    Může se stát, že díky různé savosti a kvalitě mouky bude těsto tužší. V tom případě přidáváme po lžících další mléko.
      
  • Pokud je boj s vařečkou příliš vysilující, přendáme těsto na pracovní desku, upravíme ho do bochánku a rukou hněteme.
  • Dlaní ho promáčkneme, přehneme v půlce, pootočíme.
    A tak stále dokola: promáčknout, přehnout, pootočit... opakujeme několik minut, dokud nemáme hladké a pružné těsto.

  • Správně zpracované těsto je hladké, nelepí se, dělají se v něm bubliny, při zpracování "mlaská".
  • Než se ho povede vypracovat, může to trvat i více než 10 minut!
    A pokud máme výkonný kuchyňský robot s hnětacími nástavci, je vyhráno.
    Práci udělá za nás.


Kynutí

Dobře vypracované těsto lehce poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
Místo utěrky můžeme použít potravinářskou fólii, přetáhneme s ní mísu.

V pokojové teplotě na místě bez průvanu necháme těsto okolo jedné hodiny kynout.
Po správném vykynutí přibližně 2x zvětší objem, je pružné.
Když do něho zatlačíme prstem, vzniklý důlek se vyrovná zpět.


Naplnění knedlíků

Knedlíky nejčastěji plníme povidly nebo ovocem.
Kompotované ovoce dobře scedíme, čerstvé omyjeme a necháme okapat.

  • Pracovní plochu jemně posypeme moukou.
  • Vykynuté těsto lehce rozválíme na jeden až jeden a půl centimetru vysoký plát.
    Rozkrájíme ho na čtverce přibližně 6 x 6 centimetrů velké nebo pomocí hrnku o průměru 6 až 7 centimetrů vykrajujeme těsně vedle sebe kola.

  • Doprostřed kola nebo čtverce dáme ovoce nebo lžičku povidel.
  • Zabalíme, spoje důkladně zmáčkneme.
    Jemným tlakem dlaně poválíme do kulata.

  • Těsto, které zbylo mezi vykrájenými tvary krátce dohromady prohněteme a znovu jemně rozválíme.
  • Poslední zbytky po druhém rozválení už jen upravíme v ruce.

  • Naplněné knedlíky zakryjeme utěrkou a necháme je ještě 10 až 15 minut kynout.


Uvaření knedlíků

K ruce si připravíme hodinky, děrovanou naběračku a párátko nebo špejli.

Do většího širšího hrnce nalijeme 3 až 4 litry vody.
Vmícháme do ní čajovou lžičku soli.
Přivedeme k varu.
Vody musí být tolik, aby v ní knedlíky po vložení plavaly. Hladina by měla ode dna dosahovat do výšky zhruba 8 až 10 centimetrů.

  • Do vroucí vody nandáme knedlíky, hrnec zakryjeme pokličkou.
  • Knedlíků do hrnce nedáváme moc najednou, musí volně plavat, varem nabydou.
    Teplotu stáhneme, ale jen tolik, aby se knedlíky nepřestaly vařit.
    Zkontrolujeme je, pokud některý nevyplaval, přilepil se ke dnu, lehce ho uvolníme vařečkou.

  • Po 2 minutách každý knedlík rychle obrátíme, vaříme je další 2 až 2,5 minuty.
  • Po celou dobu se voda musí mírně vařit.
    Pokud knedlíky děláme ze silnějšího těsta, to znamená, že jich vytvarujeme z uvedeného množství surovin třeba jen deset, dobu vaření zhruba o minutu prodloužíme.

  • Uvařené knedlíky z vody vyndáme děrovanou naběračkou. 
  • Ihned po vyndání je na 2 až 3 místech propíchneme párátkem nebo špejlí.
    Uvolníme tím páru, knedlík se uvnitř přestane vařit a nesrazí se.

Kynuté knedlíky neboli blbouny servírujeme klasicky, tedy posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Neplněné pak poléváme ovocnou omáčkou.







TIP!  Prosetím mouku provzdušníme, těsto bude lépe kynout. Na kynutá těsta použijeme mouku, která má vysoký obsah lepku. Klasicky má označení 00, takzvaná dvojnulka.
Od některých výrobců najdeme informaci, že je mouka určená k použití na kynutá těsta uvedenou přímo na obalu. 

TIP!  Knedlíky můžeme připravit bez náplně.
Na talíři je přeléváme ovocnou omáčkou, zakysanou smetanou nebo k nim podáváme šlehačku s rozpuštěnou čokoládou nebo čerstvým ovocem.


Pár důležitých rad

Recept je jednoduchý, ale i když máme dobře vykynuté těsto a pevné spoje, tak při samotném vaření se může něco pokazit. Snažíme se proto dodržet níže sepsané.

  • Pracujeme rychle, knedlíky se vaří pár minut.
  • Vody musí být větší množství, aby knedlíky plavaly. Ode dna hrnce by měla hladina vody dosahovat zhruba 8 centimetrů.
  • Po vložení do hrnce zkontrolujeme, jestli všechny knedlíky vyplavaly na hladinu. Pokud ne, lehce je ode dna uvolníme vařečkou.
  • Knedlíky dost nabydou, proto jich nedáváme vařit větší množství současně, musejí mít kolem sebe prostor, jinak nebudou nadýchané. Do hrnce o průměru 25 centimetrů jich najednou dáme vařit maximálně 7.
  • Voda se musí neustále vařit, ale ne prudce!
  • Ihned po vyndání každý knedlík na několika místech propícháme párátkem nebo špejlí, aby unikla pára. Pokud bychom ji z knedlíků neuvolnili, mohly by se srazit, protože horká pára by je zevnitř vlastně dál vařila.
  • Pokud blbouny vaříme poprvé, je fajn dát do hrnce maximálně 4 najednou. Nestane se, že než postupně všechny vyndáme a propícháme, budou ty poslední převařené.
  • Pečlivě hlídáme čas, jakmile se knedlík převaří, srazí se a je tuhý. A tady jsem na ukázku, jak vypadá sražený knedlík schválně nechala vařit dva o 2 minuty déle.                                                                              

.

Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Paní Nejedlá, právě jsme dojedli knedlíky podle Vašeho receptu a nedá se popsat, jak dokonale se povedlo těsto, a jak neskutečně chutnaly. Ani jeden recept z Vašeho blogu mě nezklamal. Velké díky a jen tak dál s podobně skvělými recepty! Hezké léto :) Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, děkuji za milý komentář a zpětnou vazbu. Moc si vážím toho, že jste si našla chvilku a napsala. A velice mě těší, že se povedlo, chutnalo a že Vám jsou recepty inspirací.
      Díky, Hana

      Vymazat
  2. Váš recept mě zaujal a právě jsem opsala recept a jdu na to. Děkuji za inspiraci i s fotkou. Snad se mi taky povedou.

    OdpovědětVymazat