pondělí 6. srpna 2012

Lečo

Lečo s klobásou a vejci


  • 500 g rajčat 
  • 400 g zelené papriky
  • 1 větší cibule
  • 120 g klobásy nebo šunky, šunkového salámu, kvalitních špekáčků
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 2 vejce
  • 60 g másla
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 kávové lžičky kmínu
  • 1/2 kávové lžičky pepře


Jak na to  

- na másle 5 minut restovat cibuli, přidat klobásu, opéct
- přidat pokrájené papriky, bez zakrytí dusit do vyvaření vody z paprik
- přidat rozkrájená rajčata, vmíchat sůl, kmín a pepř, 5 - 8 minut povařit bez zakrytí
- vmíchat rajčatový protlak, po pár vteřinách vajíčka, 1 - 2 minuty míchat do zhoustnutí
.

Cibuli nakrájíme na kostičky, papriky na proužky, klobásu na kolečka.
Rajčata pokrájíme na osminy.
Pokud mají tužší slupku, před rozkrájením ji sloupneme.
Nejprve rajče na vrcholku nařízneme ostrým nožem do křížku. Na 15 vteřin ponoříme do vroucí vody a po vyndání hned vložíme do vody studené. Po vychladnutí půjde slupka oddělit velice snadno.


V širším hrnci nebo na pánvi s vyšším krajem rozehřejeme máslo.
Nasypeme cibuli, občas na mírném ohni promícháme. Po zhruba 5 minutách cibule zesklovatí.
Přidáme pokrájenou klobásu, zlehka opečeme.
Klobásu můžeme nahradit kvalitními špekáčky, šunkou, šunkovým salámem. 
Nebo uzeninu zcela vynecháme a připravíme variantu pouze zeleninovou.
Přisypeme nakrájenou papriku, za občasného promíchání necháme změknout a vyvařit vodu z paprik.
Vaříme na mírném ohni, hrnec necháme odkrytý.
Za přibližně 10 - 12 minut budou papriky měkké a voda vyvařená.



Přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a posypeme kmínem.
Opět nezakryté a za občasného zamícháni povaříme 5 - 8 minut ve vlastní šťávě.
Vmícháme rajčatový protlak a po 10 - 15 vteřinách rozkvedlaná vejce.
Za minutku bude lečo připravené k podávání.
Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Servírujeme s pečivem nebo vařeným bramborem přelitým máslem.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat