úterý 31. července 2012

Živáňská

Živáňská pečená v alobalu


Rozpis na jednu větší porci.

  • 2 brambory (cca 250 g)
  • 180 g vepřové plece
  • 1/2 větší klobásy (gombasecká, uherská, čabajka)
  • 40 g špeku
  • 1/2 menší cibule
  • sůl
  • kmín
  • pepř
  • alobal


Jak na to  

- rozkrájet syrové brambory, maso, špek, klobásu a cibuli
- dát do mísy, osolit, opepřit a okmínovat, dobře promíchat
- porce pokládat na zdvojený alobal, důkladně zabalit, přehnutím uzavřít
- pod žhavým uhlím péct 45 - 55 minut
.

K teplým letním i podzimním chladnějším večerům stráveným u ohně je živáňská jako stvořená. Samozřejmě, že jde připravit i doma v troubě, ale upečená ve žhavém uhlí je prostě k nepřekonání.
Nejdříve ze všeho založíme oheň a pěkně ho zásobujeme dřívím.
Vybíráme spíše silnější polínka, tenké drobné klacky nejsou na přikládání moc vhodné. Z nich by nám zbyla akorát kupička jemného popela.
Naším cílem je hromada žhavého dřevěného uhlí. Tak 3 hodiny bude trvat, než se k němu dobereme, proto mezitím určitě nezapomeneme na pitný režim!


Plec můžeme nahradit krkovicí, hodně libovým bůčkem nebo kýtou.
Z klobás volíme uherskou, čabajku, gombaseckou nebo jim podobnou.
Rozhodně se nehodí ostravská nebo papriková.
Syrové brambory a maso nakrájíme na kostky, špek na kostičky, cibuli na plátky a klobásu na 1 - 1,5 centimetru silná kolečka.
Dáme do mísy, posolíme, pokmínujeme a lehce poprášíme pepřem.
Promícháme.



A na řadu přijde balení do jednotlivých porcí.
Z alobalu utrhneme zhruba 80centimetrový pás, v půlce přehneme.
Rozprostřeme porci a opravdu důkladně zabalíme.


Takto připravené balíčky necháme klidně hodinu odpočívat.
Jakmile oheň dohoří a v ohništi zbyly jen žhavé uhlíky, můžeme začít s pečením. 
Uhlíky přesuneme k jedné straně a na uvolněné místo narovnáme balíčky s živáňskou.
Opatrně na ně nahrneme žhavé uhlí tak, aby byly zcela zakryté. 
A teď už nezbývá nic jiného než vydržet přibližně 50 minut a bude hotovo. 





TIP!  Po celou dobu přípravy a pečení dáváme velký pozor, abychom neprotrhli alobal, vytekla by šťáva.

TIP!!  Rozhodně by měla živáňskou do ohniště dávat a následně vyndávat nejspolehlivější osoba. Je důležité si pamatovat, kde jsou jednotlivé balíčky položené. 

TIP!!!  Před rozděláním alobal očistíme od popela. Sfouknutím, smetáčkem.

TIP!!!!  Je príma, když máme při konzumaci pod alobalem misku nebo hluboký talíř. Při nehodě - protrhnutí alobalu se zachrání výborná šťáva. 

TIP!!!!!  Rozhodně nesmí být nad živáňskou oheň, spálila by se!

TIP!!!!!!  Připravíme o jednu porci navíc, po 45 minutách jeden balíček vyndáme, rozděláme a vyzkoušíme míru upečení. Pokud je vše propečené a brambory jsou měkké, vyndáme i ostatní balíčky. V opačném případě přidáme ještě 10 - 15 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat