úterý 31. července 2012

Živáňská

Živáňská pečená v alobalu


Rozpis na jednu velkou porci.

  • 250 g brambor (2 větší)
  • 180 g vepřové plece
  • 40 g špeku
  • 1/2 větší klobásy (gombasecká, uherská, čabajka)
  • 1/2 menší cibule
  • sůl, kmín, pepř
  • alobal

    Jak na to  

    - rozkrájet syrové brambory, maso, špek, klobásu a cibuli
    - dát do mísy, osolit, opepřit a pokmínovat, dobře promíchat
    - porce pokládat na zdvojený alobal, důkladně zabalit a uzavřít
    - pod žhavým uhlím péct 45 - 55 minut
    .

    Živáňská, to je úžasná záležitost pro společně strávený čas venku u ohně. 
    Samozřejmě ji můžeme připravit i doma v troubě, ale upečená ve žhavém uhlí s rodinou nebo partou přátel okolo, to je prostě k nepřekonání.


    Příprava žhavých uhlíků

    Tři až čtyři hodiny před plánovaným podáváním živáňské založíme oheň.
    Na přikládání vybíráme spíše silnější polínka, cílem je větší hromada žhavého dřevěného uhlí.
    Čas škrtnutí uzpůsobíme počtu porcí. 
    Čím více balíčků budeme připravovat, tím více rozžhavených uhlíků bude potřeba a tím delší dobu bude trvat k nim častým přikládáním dospět.


    Příprava

    Plec můžeme nahradit krkovicí, hodně libovým bůčkem nebo kýtou.
    Z klobás volíme uherskou, gombaseckou, čabajku...
    Rozhodně se nehodí ostravská nebo papriková nebo třeba šunková.

    • syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky
    • maso opláchneme, osušíme a také pokrájíme na kostky
    • špek rozkrájíme na kostičky
    • sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky
    • klobásu na 1 až 1,5 centimetru silná kolečka
    • vše dáme do mísy, přidáme sůl, kmín a podle chuti pepř
    • promícháme


    Balení do alobalu

    Z alobalu utrhneme zhruba osmdesáticentimetrový pás.
    V půlce ho přehneme.
    Nandáme porci a důkladně ji zabalíme.
    Spoje několikrát přehneme a pevně stiskneme, aby z balíčků v průběhu pečení nevytekla šťáva.

    Takto zabalené porce necháme několik desítek minut odpočívat. 


    Pečení

    Jakmile máme dostatečně velkou hromadu žhavých uhlíků, přestaneme přikládat.
    Chvilku počkáme na dohoření posledních plamenů.
    • Uhlíky sesuneme lopatou k jedné straně ohniště.
    • Na uvolněné místo vedle sebe narovnáme připravené balíčky, ideálně je pokládáme pomocí menší železné lopatky. 
    • Pro manipulaci je fajn mít ještě azbestovou rukavici.
    • Na balíčky opatrně nahrneme žhavé uhlíky tak, aby byly zcela zakryté
    • V průběhu pečení nepřikládáme, aby se živáňská nespálila!
    A teď už nezbývá nic jiného, než čekat, dbát na pitný režim a těšit se.


    Podávání

    Zhruba po 50 minutách opatrně odstraníme vrstvu žhavých uhlíků. 
    Ideálně pomocí lopaty nebo malé široké lopatky jednotlivé balíčky vyndáváme z ohniště ven.
    Alobal co nejvíce očistíme od zbytku uhlíků a popela.
    Sfouknutím nebo smetáčkem 
    Ale pozor na žhavé uhlíky, umělohmotné štětiny kartáče by se mohly přismahnout! 

    A můžeme podávat.
    Je príma, když máme balíček položený na misce, ešusu nebo hlubokém talíři.
    Při nechtěném protrhnutí alobalu se zachrání výborná šťáva. 






    TIP!  Po celou dobu dáváme velký pozor, abychom neopatrnou manipulací neprotrhli alobal, vytekla by výborná šťáva.

    TIP!  Rozhodně by měla živáňskou do ohniště dávat a následně vyndávat nejspolehlivější osoba. 
    Je důležité si pamatovat, kde a jak jsou jednotlivé balíčky položené. 

    TIP!  Nad živáňskou nesmí být oheň, spálila by se! 
    Po dobu pečení nepřikládáme, pečeme ji jenom ve žhavých uhlících.

    TIP!  Při pečení více porcí je fajn připravit jednu navíc, než jaký je počet strávníků.
    Po 45 minutách jeden balíček vyndáme, rozděláme ho a vyzkoušíme míru upečení. 
    Pokud je vše akorát, brambory i maso jsou měkké, vyndáme i ostatní balíčky. 
    V opačném případě ještě 10 až 15 minut pečení přidáme.
    Zkušební porci už zpět nevracíme, těžko by se ji podařilo znovu dobře zabalit.



    Žádné komentáře:

    Okomentovat