pátek 8. června 2012

Zapečené brambory se špenátem, smetanou a sýrem

Zapečené brambory s listy špenátu, smetanou a sýrem



  • 700 g brambor
  • 120 g plísňového sýra (60% Niva, Gorgonzola, Roquefort ..)
  • 120 g listového špenátu
  • 200 g 12% smetany - 1 kelímek
  • kousek másla na vymazání pekáče
  • sůl, pepř


Jak na to  

- syrové brambory oloupat, nakrájet na tenké plátky, sýr na kostičky, špenát opláchnout, osušit, odkrojit tuhé stonky
- na dno vymazané misky naskládat plátky brambor, osolit, opepřit
- pokrýt listy špenátu, posypat sýrem
- vrstvy opakovat, zakončit plátky brambor, zalít smetanou
- péct 40 - 50 minut při 180 °C
.

    Brambory oškrabeme, nakrájíme na tenké plátky.
    Špenátové listy opláchneme, osušíme a zbavíme tuhých stonků.
    Sýr pokrájíme na kostičky.

    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

    Zapékací misku/pekáč vymažeme kouskem másla.
    Na dno urovnáme plátky brambor, osolíme a opepříme.
    Pokryjeme listy špenátu, posypeme kostičkami sýra.
    Postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme, vše budou uzavírat plátky brambor.
    Zalijeme smetanou, dáme péct.
    Za 40 - 50 minut bude hotovo.




    TIP!  Přísady můžeme různě kombinovat a obměňovat.
    Ke špenátu přidáme mleté maso, anglickou slaninu, česnek .... Nebo plátky brambor jen zalijeme smetanou a posypeme sýrem.
    Vynikající jsou proložené dobrým špekem pokrájeným na malé plátky a cibulí, bez smetany. Jen posolené a okmínované.

    TIP!!  Výborně se připraví v remosce.


    Přejít na seznam receptů

    2 komentáře:

    1. Dělala jsem to přesně podle receptu a úžasné... chutnalo celé rodině :o) Doporučuji!!!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Mám velkou radost, že chutnalo! Díky za pochvalu :-)

        Vymazat