pondělí 16. dubna 2012

Vepřová plec mexická

Vepřová plec - inspirace mexická


  • 1000 g vepřové plece
  • 850 ml konzervovaných červených fazolí v sladkokyselém nálevu
  • 425 ml konzervované kukuřice v mírně slaném nálevu
  • 200 g cibule (2 střední)
  • 6 polévkových lžic slunečnicového nebo olivového oleje
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • sůl, pepř, kmín, sladká mletá paprika
  • chilli


Jak na to  

- na oleji orestovat cibuli do zezlátnutí, přidat maso, krátce zprudka osmahnout
- bez zakrytí 10 minut dusit ve vlastní šťávě
- vmíchat sůl, kmín, pepř, papriku a chilli
- podlít, dusit zakryté doměkka
- odkrýt, nechat vyvařit vodu
- vmíchat kukuřici, fazole a hrášek, minutu povařit
- vypnout, nechat chvilku rozležet
.

Výborná rychlovka.
Pokud máme k dispozici hotové tortilly, je kus Mexika raz dva na stole.


Orestování cibule a masa

Maso opláchneme a osušíme.
Nakrájíme ho na nudličky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.

  • V hrnci rozehřejeme olej, nasypeme cibuli.
  • Na mírném plameni ji okolo 10 minut občas promícháme.

  • Zvýšíme teplotu, přidáme maso.
  • Zprudka a krátce ho orestujeme do hněda.
    Teplotu snížíme.
    Bez zakrytí poklicí a za občasného promíchání necháme vyvařit vodu, kterou pustilo maso.
    V hrnci zbude pouze tuk, vepřové nudličky se začnou lehce přichytávat.


Podušení a dokončení

  • K masu vmícháme dvě čajové lžičky soli a po jedné lžičce mletého pepře, kmínu a sladké papriky.
  • Dále můžeme přidat miniaturní množství chilli, tak na špičku nože.
    Chilli přidáváme opatrně, raději po troškách. Pokud množství přeženeme, může se stát jídlo pro výraznou pálivost nepoživatelné.
    Zahříváním a rozležením se chuť a štiplavost ještě více zintenzivní!

  • Okořeněné maso promícháme a hned ho zalijeme 300 mililitry horké vody. 
  • Zakryjeme poklicí.
    Na mírném plameni okolo 15 minut dusíme do měkka.
    Občas promícháme.
    Pokud maso ještě měkké není, přidáme 5 až 10 minut dušení.
    V případě potřeby podlijeme 50 až 100 mililitry horké vody.

  • Sundáme poklici.
  • Na středním plameni pár minut promícháváme, vyvaří se zbytek vody.
    K masu vmícháme fazole, kukuřici a dvě polévkové lžíce hrášku.
    Přivedeme k varu.
    Zhruba jednu minutu povaříme.

  • Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. 
  • Odstavíme ze sporáku, zakryjeme poklicí a ještě 5 minut necháme rozležet.

Mexickou plec podáváme s chlebem, bramborem vařeným nebo opečeným, rýží, tortillami nebo jinými plackami. 




 
TIP!  V konzervě fazolí i kukuřice by mělo být jen velmi malé množství nálevu. Tak jedna, maximálně dvě čajové lžičky. Pokud je ho hodně, před vmícháním do hrnce obě konzervy scedíme a příště už tuto značku nekupujeme.

TIP!  Milovníkům opravdu ostrého jídla můžeme při servírování ozdobit pálivými papričkami. Například stylovými jalapeños, které pocházejí z Mexika. Nebo použijeme habaneros, které jsou nejvíce pěstované na poloostrově Yucatán. 
A strávníci by měli vědět, že přiložené papričky jsou opravdu ostré. Například momentálně nejpálivější paprika na světě - Naga Viper už je vlastně zbraň :-)

TIP!  Stejné základní zpracování vepřové plece využijeme v podobném receptu inspiraci italské.



    2 komentáře:

    1. Krásné, o víkendu zkusím :)
      Děkujeme
      Šárka a Adam

      OdpovědětVymazat
    2. Tak napiš, jak vám chutnalo :-)
      Měla jsem velkou konzervu hrášku Bonduelle, takže hodně zbylo. Hodila jsem ho na rozpuštěnou pokrájenou slaninu, asi 3 minuty povařila, pak jen popepřila a byl výbornej samotnej. Tak když nebudeš mít malou plechovku, tak vyzkoušej.

      OdpovědětVymazat