úterý 10. dubna 2012

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka


Základ

  • 250 g tvarohu nebo taveného sýra nebo ricotty nebo pomazánkového másla
  • 5 - 10 stroužků česneku
  • 1 - 2 polévkové lžíce majonézy nebo zakysané smetany
  • 1 zarovnaná polévková lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Na jednohubky

  • rohlíky nebo bagety
  • bazalka, pažitka, petrželka nebo jiné čerstvé bylinky
  • na doplnění jednohubek: hroznové víno, vlašské ořechy, olivy, ananas...


Jak na to  

- utřený česnek smíchat s tvarohem/máslem/ricottou/sýrem 
- promíchat s majonézou a hořčicí
- vmíchat sůl, pepř, ev. nasekané bylinky
- mazat na rohlík pokrájený na kolečka
.

Množství česneku zvolíme podle odrůdy, kterou máme k dispozici. U některé stačí přidat jeden až dva stroužky, u jiné ani po deseti kusech nepoznáme, že tam vůbec nějaký česnek je.


Příprava

Jako základ pomazánky použijeme ricottu nebo tvaroh nebo tavený sýr nebo pomazánkové máslo. 
V podstatě je jedno, kterou surovinu si vybereme.
Můžeme je i navzájem kombinovat.
Ricotta bude velice jemná, budeme muset více přisolit a připepřit. Pokud použijeme tavený sýr, můžeme ho dát méně a na 250 gramů ho doplníme máslem nebo pomazánkovým máslem nebo ricottou či tvarohem.

  • Oloupané stroužky česneku jemně utřeme nebo prolisujeme.
  • V míse smícháme vybraný základ s hořčicí.
  • Pro zvláčnění vmícháme jednu až dvě polévkové lžíce majonézy nebo zakysané smetany.
  • Přidáváme opatrně, konzistence by měla zůstat taková, aby pomazánka na podkladu dobře držela a nestékala.
  • Pomazánku dochutíme solí a mletým pepřem. 
  • Na závěr vmícháme utřený česnek.


Dochucení

Po rozležení podle potřeby přisolíme a pokud je pomazánka málo česneková, pár utřených stroužků přidáme.

Česnekovou pomazánku nejčastěji podáváme namazanou na plátcích rohlíků nebo bagety jako jednohubky. Je to fajn drobné přikusování k vínu nebo pivu.
Můžeme je ozdobit čerstvými bylinkami, kouskem ořechu, půlkou olivy, hroznovým vínem, kouskem nakládaného ananasu nebo mandarinky...


TIP!  Do pomazánky můžeme přidat nastrouhaný tvrdý sýr, šunku, vařené vejce, mletou sladkou nebo pálivou papriku. A také nasekané čerstvé bylinky, jako třeba majoránku, pažitku, petrželku, bazalku...

TIP!  Jako podklad je fajn použít centimetr až centimetr a půl silné plátky salátové okurky nebo mrkve, kousky silnostěnné papriky...
Pomazánku můžeme také servírovat v malých miskách a doplnit je nachos nebo na hranolky nakrájenou zeleninou. Třeba mrkví, celerem, okurkou, proužky papriky...  



2 komentáře: