středa 1. února 2012

Medailonky z vepřové panenky

Medailonky z vepřové panenky s česnekem, slaninou a špenátem


  • vepřová panenka neboli panenská svíčková
  • anglická slanina
  • baby špenát
  • česnek
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř


Jak na to  

- očištěnou panenku nakrájet na čtyřcentimetrové špalíky, osolit, opepřit
- na plátky anglické položit listy špenátu a plátky česneku, zabalit panenku, zajistit provázkem
- maso potřít olejem, krátce zprudka opéct
- přendat do pekáče, zakryté péct 8 - 10 minut při 200 °C
.

Příprava

Panenku očistíme, odblaníme, opláchneme a osušíme.
Rozkrájíme ji na přibližně čtyři centimetry široké špalíky.
Ze všech stran je osolíme hrubozrnnou solí a posypeme čerstvě mletým pepřem.

Oloupané stroužky česneku a anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky.

Listy baby špenátu dáme do cedníku, propláchneme je studenou vodou.
Přendáme je na utěrku, osušíme.
Stonky odkrojíme nebo odstřihneme. 

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.


Zabalení medailonků

Na pracovní desku položíme plátek anglické slaniny.
V případě, že máme plátky krátké, položíme s mírným překrytím dva za sebou.
Plátek by měl celý obvod panenky obalit.

Na slaninu urovnáme listy baby špenátu.
Na špenát dáme pár plátků česneku.
Plátků dáme podle chuti a síly česneku, tak půl až jeden menší stroužek na jeden medailonek.
Medailonky zabalíme a zajistíme provázkem.


Orestování a krátké dopečení

  • Rozehřejeme suchou pánev.
  • Vrchní a spodní část masa potřeme olivovým olejem.
    Medailonky položíme na rozpálenou pánev.
    Krátce a zprudka je opečeme ze všech stran do hněda, maso se zatáhne.
    Rozhodně obracíme pomocí kleští, vařeček nebo jiného vhodného náčiní.
    Do medailonků nepícháme, z masa by vytekla šťáva.

  • Opečené medailonky ihned přendáme na pekáč nebo do zapékací mísy.
  • Zakryjeme poklicí nebo alobalem, vložíme do rozpálené trouby.
    Pečeme 8 až 10 minut.
    Doba dopečení záleží na velikosti a množství medailonků.
    Pokud jich děláme více najednou a máme je v pekáčku naskládané na těsno, bude potřeba spíše 10 minut a je vhodné uprostřed pečení medailonky prohodit, ty ze středu přendat na kraj.

  • Pekáč vyndáme z trouby, zakryjeme ho alobalem.
  • Medailonky před servírováním necháme ještě 10 minut dojít.
    V mase se rozloží šťáva a při krájení nevyteče.
    Maso hotových medailonků by mělo být růžové, rozhodně ne krvavé!

Medailonky podáváme s opečeným bramborem, výborně je doplní nakládaná sušená rajčata. Nebo s bramborovou kaší, hranolky, pečivem... 


TIP!  Medailonky můžeme připravit například z odkrojených částí při přípravě plněné pečené panenky s tymiánem nebo s mozzarellou a špenátem.






 
Fotky od Vás, děkuji!

Zdeněk Starý:




.

Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Díky za inspiraci, vypadá to báječně a chutná znamenitě, pekl jsem v remosce cca 11 minut, maso vyšlo růžové, nekrvavé a plné šťávy.
    https://www.zonerama.com/Photo/245546/62608213

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeňku,
      děkuji za milý komentář a hlavně za napsání zkušenosti s remoskou, určitě se bude hodit!
      S dovolením přidám vaše fotky, je to krása!
      Mějte se a dobrou chuť přeji!

      Vymazat
    2. Ještě můžu poskytnout trojrozměrnou verzi pro červenomodré brýle a další pro Google Cardboard a podobné hračky :-)

      Vymazat
    3. Zdeňku,
      tak tyto brýle nevlastním a Cardboard jsem si musela vygůglit :)

      Vymazat