sobota 7. ledna 2012

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka a Jak uvařit vejce


  • 150 g jemného tvarohu nebo másla nebo pomazánkového másla
  • 80 g cibule (1 středně velká)
  • 80 - 100 g majonézy
  • 25 g plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 5 vajec
  • sůl, pepř


Jak na to  

- vejce uvařit v osolené vodě natvrdo
- smíchat tvaroh/máslo s majonézou a hořčicí, osolit, opepřit
- oloupaná vejce a cibuli pokrájet, vše dobře smíchat
.

Uvaření vajec

Vejce vložíme do hrnce s osolenou studenou vodou.
Vody by mělo být akorát tolik, aby byla vejce ponořená.
Přivedeme k varu.
Snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.

Za 9 až 10 minut budou vejce uvařená.
Přendáme je do studené vody, aby vychladla.


Smíchání a dochucení

  • Sloupnutou cibuli a oloupaná vejce nakrájíme na kostičky.
  • V míse důkladně rozmícháme tvaroh nebo máslo s hořčicí a majonézou.
  • Majonézy dáme zatím jen zhruba 80 gramů, později, podle toho, jak chceme mít pomazánku vláčnou, můžeme pár lžiček přidat.
  • Přidáme cibuli a pokrájená vejce.
  • Promícháme, dochutíme solí a pepřem.

Pomazánku podáváme s chlebem nebo pečivem, třeba doma upečeným.
Ozdobíme petrželkou, pažitkou nebo jarní cibulkou.


TIP!  Z uvařených vajec můžeme nejdřív vyloupnout žloutky a utřít je s máslem. Uvařené bílky pak nakrájíme na kostičky, vmícháme je společně s pokrájenou cibulí.

TIP!  Pomazánku můžeme různě obměňovat.
Přidáme nadrobno nakrájenou kyselou okurku, měkký salám nebo šunku, nakládanou papriku...
Pro zjemnění můžeme také vmíchat 2 až 3 čajové lžičky zakysané smetany.
Nebo smícháme pouze majonézu s hořčicí a nadrobno nakrájenými vařenými vejci.



Jak uvařit vejce

Vařená vejce se připravují na 3 způsoby.
Nižší časy platí pro vejce S, vyšší pro L

Naměkko
  • bílek je rosolovitý, žloutek tekutý
  • vaříme 2,5 - 3 minuty

Na hniličku
  • bílek je měkčí, ale drží tvar, žloutek je hodně měkký až polotekutý
  • vaříme 4 - 5 minut

Natvrdo
  • bílek i žloutek jsou v pevném tuhém stavu
  • vaříme 9 - 10 minut

Při přípravě naměkko a nahniličku vejce vkládáme do vroucí vody.

Dáme pozor na převaření.
Pokud na vajíčka zapomeneme, budou se vařit příliš dlouho, nebudou vypadat hezky.
Převařená vejce nedrží pohromadě, bílek se odděluje od žloutku, žloutek nemá hezkou barvu, je zbarven od šedé až po zelenomodrou.

TIP!  Pokud se nám pomíchají vejce syrová a uvařená, snadno je rozeznáme pomocí roztočení na rovné ploše. Vařené se bude točit rychle, syrové pomalu a nepravidelně.
A také při hodu to uvařené doletí dál :-)

TIP!  Aby vejce při vaření nepraskla, dáme do vody sůl nebo ocet.
Můžeme je také před vařením propíchnout ostrým předmětem na špičce skořápky (stačí miniaturní dírka).
Pozor také na příliš studená vajíčka. Po vyndání z ledničky je necháme chvíli stát v pokojové teplotě.

A přes veškerá opatření stejně někdy nějaké praskne.

TIP!  Po uvaření vejce rychle zchladíme studenou vodou, půjdou lépe loupat.
Čím je vejce čerstvější, tím hůř se loupe. 
Pokud na špičce odstraníme kousek skořápky a do vajíčka foukneme, oddělíme tím bílou blanku a loupání pak půjde snadněji. 

TIP!  Vejce uchováváme při stálé teplotě v rozmezí 5 až 10 °C, špičkou dolů. 
Chráníme je před sluncem.
Spotřebovat bychom je měli do jednoho měsíce od data snášky.

TIP!  Při krájení vajec na ozdobu, například na chlebíčky, lehce potřeme struny kráječe olejem, na řezu se vejce nebude drolit.

TIP!  Pokud si nejsme jisti stářím vajec, jednoduchým způsobem zjistíme jejich čerstvost.
  • do širší vyšší sklenice nalijeme studenou vodu
  • do vody vložíme neuvařené vejce (nerozbité, se skořápkou).
  • nejčerstvější vejce klesne rychle ke dnu, kde zůstane ležet, staré se bude vznášet u hladiny

Čím více se vejce bude stavět na špičku a stoupat hladinou vzhůru, tím je starší.
Když rozdělíme sloupec vody na pomyslné čtvrtiny, tak jestliže se vejce pohybuje v první ode dna sklenice, s klidným svědomím ho použijeme syrové. Například jako doplněk tatarského bifteku nebo při přípravě italského tiramisu.
Čím více se blíží k polovině, tím více budeme zvažovat použití za syrova.
Jakmile bude nad polovinou, pro jistotu ho použijeme pouze do pokrmů s tepelným zpracováním.

TIP!  Čerstvost zjistíme také po rozklepnutí. 
U čerstvého vejce se bílek neroztéká, kolem žloutku tvoří pevný kruh.

TIP!  Často nám po různých přípravách zbývají samotné syrové bílky.
Při dalším použití je pak těžko počítáme. Tak pro orientaci, 1 syrový bílek váží v rozmezí 30 až 33 gramů
.

TIP!  Zbývající bílky můžeme mrazit. 



2 komentáře:

  1. Moc krásně sesumírované rady a tipy na zacházení s vejci. Díky! :-)

    OdpovědětVymazat