neděle 1. ledna 2012

Rajčatová polévka I.

Rajčatová polévka s paprikou a bazalkou


  • 850 ml konzervovaných loupaných krájených rajčat 
  • 500 ml vývaru nebo kostka bujónu
  • 250 g zelené tlustostěnné papriky (1 větší)
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 150 g cibule (1 větší)
  • 10 g másla
  • 6 stroužků česneku
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky sušené bazalky
  • sůl, cukr, pepř 
  • pro servírování zakysaná smetana, smetana, čerstvě mletý pepř, bazalka, strouhaný parmazán...


Jak na to

- na oleji a másle postupně osmahnout cibuli, česnek a papriku
- přidat cukr a rajčatový protlak, vmíchat bazalku
- vmíchat rajčata, osolit, opepřit, zalít vývarem
- 20 minut povařit, přidat česnek, rozmixovat
- podle potřeby dochutit
.

Příprava a orestování zeleniny

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Čtyři oloupané stroužky česneku na plátky.
Papriku opláchneme, odstraníme jadřinec.
Rozkrájíme ji na proužky.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo.
Přidáme cibuli, na mírném plameni ji občas promícháme.
Po 5 až 6 minutách přidáme česnek.

Po další minutě nasypeme papriku.
Mírně zvýšíme teplotu, za 1 až 2 minuty bude voda, kterou pustila paprika vyvařená.
Ještě okolo tří minut promícháváme.


Uvaření a dokončení

  • Do hrnce přisypeme jednu čajovou lžičku cukru.
  • Po zhruba minutě vmícháme rajčatový protlak.
    Ještě 2 až 3 minuty restujeme.

  • Přilijeme rajčata z plechovky včetně nálevu.
  • Vmícháme jednu čajovou lžičku soli, bazalku a podle chuti mletý pepř.
    Přilijeme 500 mililitrů vývaru.
    Pokud nemáme masový vývar, použijeme vodu, do které můžeme vmíchat rozdrobenou kostku bujónu.

  • Zakryjeme poklicí, 20 minut na mírném plameni povaříme.
  • Těsně před vypnutím přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku.
    Odstavíme ze sporáku, rozmixujeme, podle chuti přisladíme, připepříme, přisolíme.

Porce rajčatové polévky můžeme doplnit zakysanou smetanou, strouhaným parmazánem, čerstvě mletým pepřem, lístky bazalky, kousky mozzarelly...





2 komentáře: