středa 30. listopadu 2011

Tvarohový tříbarevný koláč

Tvarohový tříbarevný koláč


Rozpis na plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


Spodní kakaové těsto
  • 200 g polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)
  • 150 g másla (nebo Hery)
  • 1 vejce
  • 5 polévkových lžic studené vody

Tvarohová náplň
  • 750 g tvarohu (3 kostky)
  • 150 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 100 ml mléka
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 zarovnaná polévková lžíce vanilkového cukru
  • kůra z citronu

Vrchní lité těsto
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva (cca 6 g)
  • 2 vejce
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 5 polévkových lžic studené vody 

 Jak na to  

- přímo na nevymazaném plechu zpracovat z uvedených surovin spodní kakaové těsto, rovnoměrně pokrýt dno plechu
- v míse dohladka rozmíchat ingredience na tvarohovou náplň, natřít na kakaové těsto
- zpracovat vrchní těsto, důkladně promíchat, nalít na tvarohovou náplň
- péct 20 minut při 180 °C a dalších 20 - 25 minut při 150 °C
.


Klasika českých kuchyní, jeden z nejlepších koláčů. Vypadá velice efektně, dlouho vydrží vláčný.
Příprava je nenáročná a rychlá. 

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Nejdříve rozpustíme 150 gramů másla. Na mírném plameni zahřejeme, hned vypneme.
Nemusí být úplně tekuté.

Přímo na nevymazaném plechu smícháme 200 gramů prosáté polohrubé mouky se 4 polévkovými lžícemi kakaa a polovinou sáčku prášku do pečiva.
Přidáme povolené máslo, jedno vidličkou mírně prošlehané vejce a 5 polévkových lžic studené vody.
Dobře rukou zpracujeme v hladké kompaktní těsto.
Může se stát, že mouka méně saje, vejce je větší a ve výsledku je těsto řidší. V tom případě přidáme 1 - 2 polévkové lžíce mouky.

Po částech pomocí prstů rozprostřeme na dno nevymazaného a nevysypaného plechu, rovnoměrně uhladíme válečkem.
Pokud nemáme malý váleček, použijeme hladkou sklenicí ve tvaru válce.

 

Připravíme tvarohovou náplň.
V míse smícháme tvarohy, 150 gramů cukru krupice, žloutek, 100 mililitrů mléka, 1 polévkovou lžíci rumu a 1 polévkovou lžíci vanilkového cukru.

Pro vůni přidáme nastrouhanou kůru z omytého citronu.
Strouháme pouze vrchní žlutou část, bílá je hořká!
Hladkou směs rozetřeme na spodní těsto.




Připravíme finální vrstvu.
V míse smícháme 200 gramů proseté polohrubé mouky, 200 gramů cukru krupice a druhou půlku sáčku prášku do pečiva.

Přidáme 2 lehce vidličkou prošlehaná vejce, 200 mililitrů oleje a 5 polévkových lžic studené vody. Důkladně promícháme.
Opravdu důkladně, olej musí být perfektně spojený se všemi ingrediencemi!

Tekuté těsto rovnoměrně nalijeme na tvarohovou náplň.
Jemně zatřeseme plechem, aby byl povrch hladký a stejně vysoký.


Dáme péct, po 20 minutách snížíme teplotu na 150 °C.
Pečeme dalších 20 - 25 minut.
Vyzkoušíme špejlí, pokud je po vytažení čistá, je hotovo.

Před krájením necháme vychladnout.



Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Vynikající koláč,

    pekla jsem ho v remosce a podařil se! Dno remosky jsem podložila pečícím papírem. Dělala jsem to z cca poloviční dávky a pak jsem podle oka v každém kroku něco přidala, aby se to rozprostřelo na dno remosky.

    Šárka

    OdpovědětVymazat
  2. Je delikátní!
    Adam

    OdpovědětVymazat
  3. To mám velkou radost! Už se mně rýsuje v hlavě plán na založení samostatné kapitoly "Remoska". Tak si nechte chutnat!

    OdpovědětVymazat
  4. Výborně :) budeme se těšit!!!

    Šárka a Adam

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    zkusila jsem váš koláč, je výborný :) skleničkou jsem neválela, to se mi hodně lepilo, ale i bez toho to šlo krásně. Dívala jsem se, že tu máte spoustu zajímavých receptů s krásnými fotkami, určitě ještě něco vyzkouším. Káťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Káťo,
      moc děkuji za návštěvu blogu a milý komentář! Velice si vážím popsaných zkušeností a připomínek k receptům. Těší mě, že koláč chutnal!
      Hana

      Vymazat