středa 2. listopadu 2011

Segedínský guláš

Segedínský guláš


  • 500 g vepřové plece nebo libového bůčku
  • 500 g kysaného zelí (1 sáček)
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml mléka nebo vody
  • 150 g cibule (2 středně velké)
  • 50 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, 1 menší bobkový list
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • sůl, kmín


Jak na to  

- osmahnout cibuli, zprudka orestovat kostky masa, vydusit
- okořenit, vmíchat protlak
- přidat celý obsah sáčku se zelím, zalít vodou, vařit doměkka
- zahustit moukou rozmíchanou ve vodě a mléce, povařit
- vmíchat zakysanou smetanu, prohřát
.

Příprava

Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Vepřovou plec neboli ramínko omyjeme studenou vodou.
Osušíme ji a nakrájíme na kostky velké zhruba 3 centimetry.
Můžeme použít i hodně libový bůček, musíme ale předem vědět, že strávníkům tučnější maso nevadí.

Zkontrolujeme zelí.
Hlavně v případě, když máme nevyzkoušenou značku.
Pokud bude v sáčku velké množství nálevu, slijeme ho do hrnku a dáme stranou.
Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho pod tekoucí studenou vodou.
Může být také hodně dlouhé, pak ho pokrájíme.


Orestování cibule a masa

  • V hrnci rozehřejeme 4 polévkové lžíce oleje nebo sádla.
  • Přidáme nakrájenou cibuli.
    Na mírném plameni ji za občasného promíchání restujeme okolo 8 minut do lehkého zezlátnutí.

  • Zvýšíme teplotu.
  • Do hrnce přidáme kostky masa, zprudka a krátce je orestujeme do hněda.
    Teplotu opět snížíme, promícháváme.
    Za 8 až 10 minut se vydusí voda, kterou maso pustilo.
    Kostky masa se znovu začnou opět lehce smažit, přichytávat ke dnu hrnce.

  • Přidáme půl čajové lžičky kmínu, jednu a půl lžičky soli, nové koření, celý pepř, bobkový list a nakonec sladkou papriku.
  • Hned také vmícháme rajčatový protlak, okolo minuty promícháváme.
    Protlak se opečením pěkně rozvoní.


Dušení

Do hrnce přidáme celý obsah sáčku s kysaným zelím.
Promícháme.
Zalijeme jedním litrem horké vody.
Pokud máme nálev slitý stranou, přidáme ho jen část, podle chuti.

Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na mírném plameni za občasného promíchání dusíme 15 až 20 minut do měkka.
Maso se ale nesmí úplně rozpadat, ještě se bude po zahuštění 15 minut vařit.


Zahuštění a dokončení

V hrnku důkladně rozmícháme mouku s mlékem.
Směs vlijeme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.
Místo mléka můžeme použít jen studenou vodu.
Pro jistotu, aby se nenadělaly hrudky, směs nalijeme přes cedník.

Na mírném plameni ještě 15 minut povaříme.
Občas promícháme.

Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Podle potřeby přisolíme nebo přikyselíme octem.
Přivedeme k varu, vypneme.

Segedínský guláš podáváme s knedlíkem kynutýmhouskovým nebo hrnkovým.





TIP!  Guláš je rozhodně chutnější druhý den, krásně se rozleží.

TIP!  Pro pikantnost můžeme vmíchat na špičku nože pálivé papriky nebo chilli.
Ale opravdu jen malinko!


Přejít na seznam receptů

12 komentářů:

  1. Vybony recept. Mockrat za nej dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji! Nejvíc mě potěší, když se jídlo podle receptu povedlo a chutnalo :)

      Vymazat
  2. Ja nepridávam rajčinový pretlak, ale najbližšie to vyskúšam. A najlepšia je domáca kapusta / zelí /.

    OdpovědětVymazat
  3. V Madarsku sa gulás nezahustuje. Múka patrí do chleba a nie do gulása.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a návštěvu blogu.
      Ano, pokud vaříme pravý maďarský gulyás, což je vlastně hustší masová polévka se zeleninou, tak mouku nedáváme. A jako přílohu zvolíme chleba.
      S tvrzením, že se v Maďarsku Szegedi gulyás moukou nezahušťuje bych byla velice opatrná. Například tady zahušťují:
      http://gasztroabc.hu/recept/17442_szegedi-gulyas
      :)

      Vymazat
  4. U nás treba casto pridat ocot do kapusty (zelí pre nové generácie, ktoré nerozumejú po slovensky, co dakedy neexistovalo - preslo len 25 rokov).
    Neviem, co Vasi "výrobcovia" do kapusty pridávajú, ked je nadmerne kyslá.
    My kupujeme len Kyslú kapustu na bavorský spôsob. Je vzdy rovnaká a velmi mierne (príjemne) kyslá. Jeme ju surovú so zemiakovými plackami (bramborákmi pre neznalých).
    Je ideálnej chuti na konzumovanie v surovom stave. Má velmi málo stavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak výrobců je celá řada, proto je fajn vyzkoušet, které zelí bude nejvíc vyhovovat.
      Musím se podívat, jestli ta kapusta na bavorský způsob je u nás také k sehnání.
      Mějte se!

      Vymazat
    2. Rád by som Vám poslal fotografiu, ale neviem spôsob, ako Vám ju poslat.

      Vymazat
    3. Můžete ji poslat na hana.nejedla(zavináč)gmail.com.
      Díky!

      Vymazat
    4. Tohle zelí mají v Lidlu a je v plechovce a nikoli ve sklenici. A je prostě vynikající...

      Vymazat
    5. Děkuji za tip! Určitě koupím a vyzkouším.

      Vymazat