pondělí 10. října 2011

Zelňačka

Zelňačka neboli kapustnica


  • 500 g kysaného zelí 
  • 250 g oloupaných brambor (2 větší)
  • 200 g uzeného masa (koleno, plec, krkovice...)
  • 100 ml 12% smetany
  • 50 g sádla nebo 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 50 g oravské nebo anglické slaniny
  • 50 g cibule, 40 g mrkve, 30 g celeru
  • 30 g sušených hub
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
  • zakysaná smetana a dobrá klobása na ozdobu na talíři (nemusí být) 
  • sůl, kmín


Jak na to  

- namočit houby
- uvařit uzené doměkka
- na sádle rozpustit slaninu, přidat cibuli, po chvilce mrkev a celer, orestovat
- vmíchat koření, kysané zelí a scezené předem namočené sušené houby
- zalít vývarem z uzeného, okolo 20 minut povařit
- zahustit smetanou s rozmíchanou moukou, cca 15 minut povařit
- vmíchat pokrájené uzené a uvařené brambory a utřený česnek
- minutu vařit, vypnout
- podle chuti na porce přidat zakysanou smetanu a kolečka opečené klobásy
.

Zelňačka neboli kapustnica. 
Slovenská tradiční klasika, která je často součástí vánočního menu.
Zelňačka je nejlepší druhý den po uvaření, kdy se krásně rozleží a všechny chutě a vůně se propojí.


Příprava sušených hub

Houby nasypeme do hrnku nebo menší misky.
Zalijeme je studenou vodou a necháme minimálně 20 minut máčet.
Je fajn, pokud si vzpomeneme den předem a necháme je namočené přes noc.
Pokud máme příliš velké kusy, přelomíme je předem na poloviny nebo třetiny. 



Uvaření uzeného masa

Maso důkladně opláchneme.
Pod tekoucí vodou ho zkontrolujeme, aby na něm nebyly drobné kousky kostí.
V hrnci ho zalijeme jedním litrem studené vody.

Na středním plameni přivedeme k varu, pak teplotu stáhneme.
Pod poklicí na mírném plameni vaříme okolo 30 minut doměkka. 
Pokud maso ještě není měkké, samozřejmě ho vaříme déle. 
Měkké maso přendáme na hluboký talíř, zakryjeme ho alobalem, aby neosychalo.

Uzený vývar nevyléváme!
Přecedíme ho a doplníme vodou na jeden a půl litru.


Orestování zeleniny a povaření

  • Cibuli sloupneme
  • Mrkev a celer oškrabeme.
    Zeleninu společně se slaninou pokrájíme na drobné kostičky.

  • V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
  • Přidáme pokrájenou slaninu.
    Na mírném plameni ji 3 až 4 minuty promícháváme.
    Ze slaniny se vyškvaří tuk, zbydou malé měkké kousky.

  • Vmícháme nakrájenou cibuli, teplotu nezvyšujeme.
  • Okolo 4 minut restujeme.
    Jakmile začnou okraje cibule zlátnout, přidáme mrkev a celer.
    Další přibližně 4 minuty promícháváme.

  • Vmícháme koření:
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky a půl čajové lžičky kmínu
    2 bobkové listy, 10 celých pepřů, 5 kuliček nového koření.

  • Hned, aby paprika nezhořkla, vmícháme celý obsah sáčku s kysaným zelím a scezené houby.
  • Mohli bychom použít i vodu, ve které se houby máčely, ale zelňačka by pak byla příliš houbová, všechny ostatní chutě by byly potlačeny.
    Zalijeme jedním a půl litrem mililitry připraveného vývaru z uzeného.
    Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
    Na mírném plameni okolo 20 minut povaříme.


Uvaření brambor

Než se základ polévky povaří, uvaříme brambory.
Zbavíme je slupky a nakrájíme na menší kostky, tak jeden a půl centimetru velké.

Zalijeme je vodou, přidáme půl čajové lžičky soli a půl čajové lžičky kmínu.
Za zhruba 10 minut by měly být uvařené doměkka.
Scedíme je.
Pozor, aby nebyly rozvařené, měly by dobře držet tvar.


Zahuštění a dokončení

Zelňačku lehce zahustíme.
Ve 100 mililitrech smetany dobře rozmícháme jednu polévkovou lžíci polohrubé mouky.
Za stálého míchání vlijeme do polévky.
Na mírném plameni okolo 15 minut povaříme.

Na závěr do polévky přidáme nakrájené uzené maso a uvařené brambory.
Dochutíme ji utřeným česnekem.
Minutu společně povaříme, vypneme.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem.
Pokud se nám zdá zelňačka málo kyselá, před vypnutím vmícháme lžíci octa.

Na jednotlivé porce zelňačky můžeme přidat lžičku zakysané smetany.
Chuť také výborně doplní opečená klobása.


TIP!  V jednodušší variantě můžeme připravit Zelnici neboli Couračku.

TIP!  Brambory vaříme zvlášť, protože když se vaří zároveň se zelím, hůře měknou.
Dáme pozor na jejich rozvaření, ideální je použít varný typ CZ vývaru pak můžeme připravit česnečku.

TIP!  Dobrou klobásu nakrájíme na kolečka, na suché pánvi je opečeme z obou stran dozlatova.
Výborné klobásy jsou například uherská, maďarská nebo gombasecká.
Opečená kolečka klobásy přidáváme do talířů při servírování.

TIP!  V případě, že máme uzené i s kostí, jako třeba koleno nebo krkovici, vaříme ho tak dlouho, dokud nepůjde lehce oddělit maso od kosti. 
Pokud připravujeme zelňačku ve větším množství a vaříme větší kus masa vcelku, bude nutné počítat s delší dobou potřebnou ke změknutí masa.

Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Dobry den pani Nejedla,
    Varim Vasi zelnacku uz po nekolikate a je proste vyborna! Ji ji i nase trileta dcera ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jano,
      moc děkuji za milý komentář. Mám radost, že Vám zelňačka chutná. Moc si vážím, že jste věnovala chvilku a napsala! Zdravím slečnu dceru :)

      Vymazat