pondělí 10. října 2011

Vepřové na pivu

Vepřové nudličky na pivu


  • 500 g vepřové plece bez kosti
  • 500 ml světlého piva
  • 200 g čerstvé silnostěnné papriky
  • 150 g cibule (2 středně velké)
  • 100 g žampionů
  • 60 g cherry rajčat
  • 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1/2 čajové lžičky kari koření
  • sůl, pepř, kmín


Jak na to  

- na sádle/oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- zprudka a krátce osmahnout maso, nechat vydusit šťávu
- přidat papriky a žampiony, okořenit, zalít sójovou omáčkou a pivem
- dusit zakryté doměkka, podle potřeby podlévat pivem
- vmíchat rajčata, zredukovat sos
.

Příprava

Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na osminy.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

Papriku zbavíme jadřinců, opláchneme ji a pokrájíme na větší nudličky.
Žampiony očistíme, pokud je potřeba, stáhneme slupku z klobouků.
Nakrájíme je na plátky.


Orestování cibule a masa

  • V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej.
  • Nasypeme cibuli, 8 minut ji na mírném plameni restujeme.
  • Přidáme plátky česneku, okolo 2 minut promícháváme.
  • Zvýšíme teplotu, přidáme nakrájené maso.
  • Zprudka a krátce ho opečeme ze všech stran do hněda.
  • Teplotu opět zmírníme.
  • Okolo 10 minut dusíme nezakryté ve vlastní šťávě.


Dušení a dokončení

Jakmile se maso po vyvaření vody začne přichytávat, přidáme papriku a žampiony.
Vmícháme po čajové lžičce soli, kmínu, pepře a půl čajové lžičky kari koření.
Zakapeme sójovou omáčkou.
Směs zalijeme pivem.
Nalijeme ho tolik, aby maso nebylo zcela ponořené.

Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni dusíme 15 až 20 minut doměkka.
Pokud maso není ještě měkké, přidáme dalších 5 až 10 minut.
Pokud se začne přichytávat, podlijeme ho malým množstvím piva nebo vody.

K měkkému masu přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata.
Bez zakrytí okolo 5 minut povaříme.
Občas promícháme.

Vepřové nudličky na pivu podáváme s bramborem vařeným nebo opečeným, hranolky, rýží, pečivem, plackami kukuřičnými nebo pšeničnými, těstovinami, s bramboráky...



4 komentáře:

  1. Vynikající recept, s manželem jsme si pochutnali. :) Peťka

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dobré, dělala jsem sice v elektrickém papiňáku, takže jsem měla hodně "vody", ale něco jsem vyvařila a zahustila škrobovou moučkou. Příště dám méně piva a bude to akorát. Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mám velkou radost, děkuji. Prima nápad se zahuštěním, je fakt, že pokud se vaří v papiňáku, tak se s vydušením moc počítat nedá.

    OdpovědětVymazat