středa 18. května 2011

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti aglio, olio e peperoncino


  • 400 g špaget
  • 100 ml olivového oleje
  • 16 stroužků česneku
  • 2 zarovnané polévkové lžíce soli
  • zelená petrželka
  • feferonka

 
Jak na to  

- uvařit těstoviny podle návodu
- na olivovém oleji orestovat plátky česneku, vmíchat feferonku a petrželku
- scezené špagety nasypat na pánev, přilít 1 hrnek vody, ve které se vařily špagety
- minutu promíchávat, vypnout
.

Zapomeneme, že existuje kečup a eidam, kolem regálů se špagetami za desetikorunu a stolními oleji projdeme se zavřenýma očima.
Pro přípravu autentické italské klasiky koupíme kvalitní těstoviny, například Garofalo nebo Agnesi, a olivový olej extra vergine. 
A těstoviny si vychutnáme jako Italové.


Příprava

  • Do hrnce nalijeme 4 litry vody, přivedeme ji k varu.
  • Hodně ji osolíme, voda na vaření těstovin by měla chutnat jako ta mořská.
  • Oloupané stroužky česneku a feferonku nakrájíme na plátky.
  • Petrželku nadrobno nasekáme.
  • Na pánvi zahřejeme olivový olej, moc ho nerozpalujeme!
  • Přidáme plátky česneku, 1 až 2 minuty je na středním plameni mícháme.
    Česnek se jemně osmahne.
    K česneku vmícháme feferonku a petrželku.
    Vypneme a zatím odstavíme.


Uvaření těstovin

Do vroucí vody vložíme špagety, promícháme je.
Teplotu snížíme tak, aby se nepřestaly vařit.

Každé 2 až 3 minuty těstoviny promícháme.
Bez zakrytí je uvaříme podle návodu.
Musí být "al dente", tedy na skus, mezi zuby je musíme cítit, nesmí být rozvařené.
Raději z času uvedeném na obalu půl minuty až minutu ubereme.

Jakmile jsou špagety uvařené, odebereme z hrnce 100 mililitrů vody.
Odložíme si ji stranou.
Špagety scedíme.


Dokončení

Na mírném plameni zahřejeme pánev s česnekem, feferonkou a petrželkou.
Přidáme horké scezené špagety.
Vmícháme k nim odloženou vodu z vaření těstovin.

Promícháme, po přibližně jedné minutě vypneme.
Ihned servírujeme.
Je fajn mít nahřáté talíře!
Porce špaget aglio olio ozdobíme petrželkou, můžeme také přidat pár kapek olivového oleje.


TIP!  Další těstovinovou klasikou jsou stejně rychle připravené špagety carbonara.







Přejít na seznam receptů

2 komentáře: