neděle 15. května 2011

Nepečený tvarohovosmetanový dort

Nepečený tvarohovosmetanový dort neboli české Tiramisu


Rozpis pro kulatou dortovou formu s pantem o průměru 23 centimetrů.


Základ

  • 80 - 120 kulatých dětských piškotů (cca 160 g)
  • 50 ml rumu
  • 2 vrchovaté čajové lžičky rozpustné kávy


Náplň

  • 400 g minimálně 30% smetany
  • 250 g tučného tvarohu
  • 200 g neochuceného pomazánkového másla
  • 200 g cukru moučky (7 - 10 vrchovatých polévkových lžic)


Na ozdobu

  • ovoce, kakao, šlehačka, zakysaná smetana...


Jak na to  

- uvařit silnou kávu, vmíchat rum
- dobře smíchat ingredience na náplň
- piškoty smočené v kávě rovnat na dno formy, plochou stranou dolů
- natřít půlku náplně, poklást smočenými piškoty, rozetřít zbytek náplně
- na několik hodin odložit do lednice
.

Příprava

Dvě vrchovaté čajové lžičky rozpustné kávy zalijeme 100 mililitry vroucí vody.
Do kávy vmícháme rum.

Pokud je tvaroh příliš tekutý, necháme ho v cedníku pár minut vykapat.
V případě tvarohu baleném v alobale to nebude potřeba.

Připravíme náplň.
Tvaroh, pomazánkové máslo, cukr a minimálně 30% smetanu prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem do hladka.


Sestavení

  • Každý piškot krátce smočíme v kávě a hned je rovnáme na dno formy těsně vedle sebe plochou stranou dolů.
  • Na spodní vrstvu spotřebujeme půlku z celkového množství piškotů.
    Větší mezery vyplníme rozlomenými piškoty.
    Piškoty smočíme do kávy a hned je vytáhneme, nesmí být úplně rozmočené.

  • Na piškotovou vrstvu rozetřeme půlku náplně.
  • Na náplň urovnáme vrstvu z druhé půlky piškotů.
    Opět je nejdříve krátce smočíme v kávě.
    Na piškoty rozetřeme zbytek náplně, uhladíme ji.

  • Formu zakryjeme potravinářskou fólii nebo alobalem.
  • Dort odložíme na několik hodin ztuhnout do ledničky, ideálně přes noc.


Dozdobení

Pomocí příborového nože opatrně uvolníme boky formy.
Dort přendáme i se dnem formy na servírovací tác.
Špachtlí nebo nožem můžeme uhladit nerovnosti nebo je pro rustikální vzhled klidně nechat.

Pro závěrečné dozdobení můžeme vybrat jeden z následujících tipů.
  • Celý povrch potřeme zakysanou smetanou důkladně rozmíchanou s cukrem moučkou.
  • Na talířku jednotlivé porce posypeme kakaovým práškem.
  • Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu, vmícháme do ní minimálně třicetiprocentní smetanu. Po částečném zchladnutí polijeme buď celý povrch jednolitou vrstvou nebo z polevy vytvoříme různé ornamenty, cikcak čáry...
  • Můžeme kombinovat tmavou a světlou polevu.
  • Na dort urovnáme drobnější ovoce.
  • Povrch posypeme mletými jádry ořechů, kokosem, drcenými sněhovými pusinkami, strouhanou čokoládou, krokantem...
  • Těsně před podáváním a rozkrájením dort polijeme hustým kompotem.
  • Na ne zcela ztuhlou čokoládovou polevu urovnáme menší bonbony nebo sušenky.
  • Nebo je poskládáme rovnou, bez polevy.







TIP!  Dort krájíme delším ostrým nožem. Před zaříznutím ho na okamžik smočíme v horké vodě a hned ho utřeme.

TIP!  Místo dvou vrstev piškotů můžeme naskládat vrstvy tři, dort bude pevnější.
Budeme pak potřebovat o třetinu více piškotů, také kávu uvaříme ze tří lžiček místo dvou a použijeme o třetinu více vody. A samozřejmě bude potřeba také více rumu.
Náplně ponecháme stejné množství jako na vrstvy dvě.

TIP!  Tento dort je českou variací na slavné Tiramisuurčitě ho také vyzkoušejte!
Další variantou nepečených dortů je výborný Smetanový jahodový dort nebo Nutellový nepečený cheesecake.


Přejít na seznam receptů

5 komentářů:

  1. Tenhle dort je naprosto bez chybičky!!!!

    Šárka :)

    OdpovědětVymazat
  2. ja tú tortu robím len z piškót a kyslej smotany medzi todávam zavárané ovocie asamozrejme cukor aj vanilkový chutí stejne dobre

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to věřím, bez tvarohu a másla bude určitě nadýchanější. Musím vyzkoušet!
      Dík :-)

      Vymazat