úterý 26. dubna 2011

Šneci z listového těsta

Šneci z listového těsta


  • balíček listového těsta
  • kečup nebo rajčatová omáčka sugo di pomodoro
  • plátky šunky nebo šunkového salámu, anglické slaniny, pancetty...
  • pepř, chilli
  • sušený česnek
  • plátky sýra, např. eidamu, madelandu, cihly, čedaru nebo rozdrobená Niva, Gorgonzola...
  • mouka na podsypání (cca 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé)
  • vajíčko na potření
  • koření na posypání - nemusí být


Jak na to  

- rozmrzlé listové těsto rozválet na tenčí plát
- potřít kečupem nebo sugem, opepřit, posypat sušeným česnekem
- poklást plátky šunky a sýra, pevně zabalit do rolády
- rozkrájet na cca 1,5 centimetru silná kola, vyrovnat na pečicí papír
- potřít rozšlehaným vejcem
- péct při 200 °C dozlatova
.

Vynikající, jednoduše připravené slané občerstvení k vínu nebo pivu.
Nebo bezva svačina.


Příprava

Pokud máme listové těsto mražené, necháme ho nejdříve rozmrznout.
Plech vyložíme pečicím papírem.
V hrnku vidličkou prošleháme vejce.

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C. 


Zpracování

  • Pracovní desku lehce poprášíme moukou, aby se těsto nelepilo.
  • Těsto rozválíme na tenčí obdélníkový plát.
    Pro menší šneky ho ještě podélně rozpůlíme, pro větší ponecháme celý.

  • Těsto potřeme kečupem nebo sugem.
  • Posypeme ho česnekem a mletým pepřem.
    Můžeme ho také zlehka posypat jiným oblíbeným kořením, například tymiánem, rozmarýnem, majoránkou, kari kořením, kořením na pizzu... a pro pikantnější chuť jemně poprášit špetkou chilli koření.

  • Na těsto urovnáme plátky šunky a sýra, pevně ho stočíme do rolády.
  • Rozkrájíme ji na jeden až jeden a půl centimetru silné plátky, šneky.
    S menšími rozestupy je pokládáme na plech, potřeme je rozšlehaným vejcem.
    Nedáváme je těsně vedle sebe, listové těsto pečením nabyde!

Pečení

  • Plech se šneky dáme do rozehřáté trouby péct.
  • Pečeme okolo 10 minut dozlatova.


TIP!  Náplň můžeme měnit a kombinovat podle vlastní fantazie a podle stavu zásob.
Šneky jsou výborné například s anglickou slaninou, rozdrobenou nivou a posypané špetkou mletého chilli.

TIP!  Místo kečupu můžeme použít omáčku z rajčat - sugo di pomodoro.



Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. nasla sem dnes tyto recepty a jako nadhera opravdu hledala sem skvareni sadla narazila na vsecky tyto poklady dekuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji!
      To mě vždycky potěší nejvíc, když čtu, že se podle receptů úspěšně vaří!

      Vymazat